2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Durva, ami az ukrán hagymával történik: váratlan hírek jöttek a szomszédból

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői szerint egy rövid stabil időszakot követően ismét emelkedésnek indult a vöröshagyma átlagára Ukrajnában, melynek oka elsősorban a korlátozott kínálat. A legtöbb termelő, aki nem rendelkezik saját raktárral, már befejezte az idei szezonban az értékesítést. November legvégén a termelők 23-27 UAH/kg (240-285 Ft/kg) áron kínálják az egyébként kiváló minőségű hagymát, ami átlagosan 15%-kal drágább, mint egy héttel korábban. Érdemes megfigyelni, hogy tavaly ilyenkor átlagosan csak 8, két éve pedig mindössze 2,5 hrivnyát kértek egy kiló vöröshagymáért a nagybani piacokon.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A gazdák elmondása szerint a kereslet érzékelhető növekedése miatt emelik a hagyma árát. Ugyanakkor a piacon a jó minőségű hagyma kínálata korlátozott, mivel sok gazdaság igyekszik a raktározásra nem alkalmas hagymákat értékesíteni. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a jelenlegi szezonban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sok volt a nem megfelelő minőségű termék. A hagyma jelenlegi ára Ukrajnában átlagosan háromszor magasabb, mint az előző év azonos időszakában, de a piaci szereplők továbbra sem zárják ki, hogy a hagymaárak emelkedő tendenciája folytatódni fog, és növekedési ütemük felgyorsul, mivel a raktárakba az idén a korábbi évekhez képest kisebb készletek kerültek betárolásra - írja a FruitVeB.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?