2023. október 5. csütörtök Aurél
Durva, ami az ukrán hagymával történik: váratlan hírek jöttek a szomszédból

Durva, ami az ukrán hagymával történik: váratlan hírek jöttek a szomszédból

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői szerint egy rövid stabil időszakot követően ismét emelkedésnek indult a vöröshagyma átlagára Ukrajnában, melynek oka elsősorban a korlátozott kínálat. A legtöbb termelő, aki nem rendelkezik saját raktárral, már befejezte az idei szezonban az értékesítést. November legvégén a termelők 23-27 UAH/kg (240-285 Ft/kg) áron kínálják az egyébként kiváló minőségű hagymát, ami átlagosan 15%-kal drágább, mint egy héttel korábban. Érdemes megfigyelni, hogy tavaly ilyenkor átlagosan csak 8, két éve pedig mindössze 2,5 hrivnyát kértek egy kiló vöröshagymáért a nagybani piacokon.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gazdák elmondása szerint a kereslet érzékelhető növekedése miatt emelik a hagyma árát. Ugyanakkor a piacon a jó minőségű hagyma kínálata korlátozott, mivel sok gazdaság igyekszik a raktározásra nem alkalmas hagymákat értékesíteni. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a jelenlegi szezonban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sok volt a nem megfelelő minőségű termék. A hagyma jelenlegi ára Ukrajnában átlagosan háromszor magasabb, mint az előző év azonos időszakában, de a piaci szereplők továbbra sem zárják ki, hogy a hagymaárak emelkedő tendenciája folytatódni fog, és növekedési ütemük felgyorsul, mivel a raktárakba az idén a korábbi évekhez képest kisebb készletek kerültek betárolásra - írja a FruitVeB.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?