Meglepő hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
Az év korábbi időszakának aszályos időjárása után mostanra jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgála. Heti agrometeorológiai elemzésükből kiderült, hogy az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakértők elemzésükben hozzátették: ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva. Mint megtudhattuk, a 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, ám északnyugaton még jelentős hiányok tapasztalhatóak. A talaj felső félméteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben - írták.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a talaj feltöltődése jól halad, egyre mélyebben ázik át. Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei fogalmaztak, "Most sokkal jobban állunk", mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek.

A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot ígér, a talaj tovább nedvesedik, bár a beszivárgás egyre lassul. Péntekig emelkedik a hőmérséklet, megszűnnek a fagyok is, de szombattól újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?