Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az import dominálja az uborka piacát Lengyelországban. A złoty gyengülése sem csökkentette az importot, míg a megugró energiaköltségek miatt a belföldi áru eltűnt a polcokról. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tavalyi év decemberében egyértelműen az importáru uralta a lengyel kígyóuborka piacát, belföldi tételek csak sporadikusan jelentek meg - néhány termelő megpróbálta kihasználni az ünnepek előtti keresletnövekedést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az importnak nem kedvezett ugyan a külföldi árak alakulása és a złoty folyamatos gyengülése az euróval szemben, ám a magas üzemanyag- és áramköltségek miatt a lengyel üvegházi uborka gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, még a nagykereskedelemben is csak minimális tételek forogtak.

Spanyolországban a nagybani árveréseken kínált üvegházi uborka árának csökkenését lehetett tapasztalni december első felében, de a kínálat enyhe csökkenése és az ünnepi kereslet berobbanása átmenetileg emelkedő tendenciát eredményezett. December 16-át követően viszont az almeriai árveréseken a kígyóuborka ára zuhanni kezdett (2022 végére közel 60 százalékkal), ám ez a tendencia Lengyelországban egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt, az import uborka továbbra is drágult.

Ugyanakkor amikor január elején emelkedni kezdtek a spanyol uborkaárak, az rögtön észlelhetővé vált a lengyeleknél is, mivel a drágulás igen jelentős mértékű, némely esetben akár kétszeres is volt. Jelenleg Almería környékén a nagykereskedelmi árak 1,20-1,70 EUR/kg (465-660 Ft/kg) között mozognak, míg Lengyelországban a kígyóuborkát leggyakrabban 10,00-14,00 PLN/kg (820-1150 Ft/kg) közötti  áron kínálják. A tavalyi évhez viszonyítva csaknem 30%-os drágulásról van szó, hiszen 2022. január 13-án az import uborka átlagára 9,00 PLN/kg (740 Ft/kg) volt. Tavaly január második dekádjának elején már a hazai termelés új szezonja zajlott, ám az már látszik, hogy idén jóval később jelenik meg a belföldi áru a boltok polcain.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?