Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az import dominálja az uborka piacát Lengyelországban. A złoty gyengülése sem csökkentette az importot, míg a megugró energiaköltségek miatt a belföldi áru eltűnt a polcokról. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tavalyi év decemberében egyértelműen az importáru uralta a lengyel kígyóuborka piacát, belföldi tételek csak sporadikusan jelentek meg - néhány termelő megpróbálta kihasználni az ünnepek előtti keresletnövekedést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az importnak nem kedvezett ugyan a külföldi árak alakulása és a złoty folyamatos gyengülése az euróval szemben, ám a magas üzemanyag- és áramköltségek miatt a lengyel üvegházi uborka gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, még a nagykereskedelemben is csak minimális tételek forogtak.

Spanyolországban a nagybani árveréseken kínált üvegházi uborka árának csökkenését lehetett tapasztalni december első felében, de a kínálat enyhe csökkenése és az ünnepi kereslet berobbanása átmenetileg emelkedő tendenciát eredményezett. December 16-át követően viszont az almeriai árveréseken a kígyóuborka ára zuhanni kezdett (2022 végére közel 60 százalékkal), ám ez a tendencia Lengyelországban egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt, az import uborka továbbra is drágult.

Ugyanakkor amikor január elején emelkedni kezdtek a spanyol uborkaárak, az rögtön észlelhetővé vált a lengyeleknél is, mivel a drágulás igen jelentős mértékű, némely esetben akár kétszeres is volt. Jelenleg Almería környékén a nagykereskedelmi árak 1,20-1,70 EUR/kg (465-660 Ft/kg) között mozognak, míg Lengyelországban a kígyóuborkát leggyakrabban 10,00-14,00 PLN/kg (820-1150 Ft/kg) közötti  áron kínálják. A tavalyi évhez viszonyítva csaknem 30%-os drágulásról van szó, hiszen 2022. január 13-án az import uborka átlagára 9,00 PLN/kg (740 Ft/kg) volt. Tavaly január második dekádjának elején már a hazai termelés új szezonja zajlott, ám az már látszik, hogy idén jóval később jelenik meg a belföldi áru a boltok polcain.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?