2023. október 1. vasárnap Malvin
Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import uborka Lengyelországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az import dominálja az uborka piacát Lengyelországban. A złoty gyengülése sem csökkentette az importot, míg a megugró energiaköltségek miatt a belföldi áru eltűnt a polcokról. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A tavalyi év decemberében egyértelműen az importáru uralta a lengyel kígyóuborka piacát, belföldi tételek csak sporadikusan jelentek meg - néhány termelő megpróbálta kihasználni az ünnepek előtti keresletnövekedést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az importnak nem kedvezett ugyan a külföldi árak alakulása és a złoty folyamatos gyengülése az euróval szemben, ám a magas üzemanyag- és áramköltségek miatt a lengyel üvegházi uborka gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, még a nagykereskedelemben is csak minimális tételek forogtak.

Spanyolországban a nagybani árveréseken kínált üvegházi uborka árának csökkenését lehetett tapasztalni december első felében, de a kínálat enyhe csökkenése és az ünnepi kereslet berobbanása átmenetileg emelkedő tendenciát eredményezett. December 16-át követően viszont az almeriai árveréseken a kígyóuborka ára zuhanni kezdett (2022 végére közel 60 százalékkal), ám ez a tendencia Lengyelországban egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt, az import uborka továbbra is drágult.

Ugyanakkor amikor január elején emelkedni kezdtek a spanyol uborkaárak, az rögtön észlelhetővé vált a lengyeleknél is, mivel a drágulás igen jelentős mértékű, némely esetben akár kétszeres is volt. Jelenleg Almería környékén a nagykereskedelmi árak 1,20-1,70 EUR/kg (465-660 Ft/kg) között mozognak, míg Lengyelországban a kígyóuborkát leggyakrabban 10,00-14,00 PLN/kg (820-1150 Ft/kg) közötti  áron kínálják. A tavalyi évhez viszonyítva csaknem 30%-os drágulásról van szó, hiszen 2022. január 13-án az import uborka átlagára 9,00 PLN/kg (740 Ft/kg) volt. Tavaly január második dekádjának elején már a hazai termelés új szezonja zajlott, ám az már látszik, hogy idén jóval később jelenik meg a belföldi áru a boltok polcain.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09