Lépett az MNB: felügyeleti biztost rendelt ki két növénybiztosító egyesülethez

Lépett az MNB: felügyeleti biztost rendelt ki két növénybiztosító egyesülethez

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a biztonsági tőke három hónapon belüli pótlására alkalmas pénzügyi terv készítését írta elő a Bodrogközi, illetve a Bodrogközi Kertészeti biztosító egyesületeknek. A szükséghelyzetbe került intézményekhez a jegybank - legfeljebb 180 napra - felügyeleti biztosokat is kirendelt. Az MNB az intézményekkel kapcsolatos folyamatos felügyelési adatai alapján - 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jegybankhoz benyújtandó, s ott jóváhagyandó pénzügyi terveknek olyan intézkedéseket kell tartalmazniuk, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével. Az MNB publikált határozataiban emellett - az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű - felügyeleti biztosokat is kirendelt a két biztosítóegyesülethez. A felügyeleti biztosi feladatokat törvényi előírás alapján mindkét intézménynél a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. látja el, a jegybank határozatai alapján legföljebb 180 napig. A MNB intézkedéseinek oka, hogy az elmúlt időszakban a - növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező - nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott - írja az MNB sajtóközleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez nyilvánvalóan hatással lehet az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy kisbiztosítónak mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével. A jelenleg szükséghelyzetben lévő biztosítóegyesületek a jóváhagyandó pénzügyi tervek megvalósítása révén oldhatják meg a felmerült problémákat, gondoskodhatnak a szabályozói tőkekövetelményeknek való folyamatos megfelelésről, jövőjükről. A kirendelt felügyeleti biztosok felmérik az intézmények pénzügyi helyzetét, meghatározzák a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosíthatják a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?