Megőrülnek külföldön ezekért a magyar italokért: úgy veszik őket, mint a cukrot

Megőrülnek külföldön ezekért a magyar italokért: úgy veszik őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Elképesztően nagy népszerűségnek örvendenek Európában a magyar borok, amelyek jelentős részét Szlovákiában, Németországban és Csehországban értékesítik. A hazai palackos borok Belgiumban és Spanyolországban is nagyon keresettek, de Kínába és az Egyesült Államokba is rengeteg jut ezekből az italokból. Ami a hordós kiszerelést illeti, abból a szlovákok, németek, franciák veszik a legnagyobb mennyiséget. Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy már nem csak a Tokaji népszerű külföldön, az ország egyik legjelentősebb borexportőre szerint a külpiacokon a Szürkebarát, Egri Bikavér, és az Irsai Olivér borokat is nagy mennyiségben veszik.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kifejezetten népszerűek külföldön is a magyar borok: 2022-ben 136 492 tonna bort exportált Magyarország különböző országokba, ami a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem 25%-os növekedés a 2021-es mennyiséghez képest. Igaz, 2020-hoz képest 2021-ben visszaesés történt, de még a 2020-ban exportált 129 142 tonnás nettó mennyiséget is 5,7%-kal haladtuk meg tavaly - írta meg a Pénzcentrum. A magyar borokat nagy mennyiségben a szlovákok, németek és a csehek importálják. Az elmúlt években az Egyesült Királyság is nagy mennyiségben és értékben vásárolt magyart bort, azonban 2021-ben ebben visszaesés történt.

A KSH exportadatai szerint mind határparitásos értékben, mind nettó tömegben, a magyar borokból a legtöbbet a szlovákok, csehek és németek veszik. Értékben a listán Spanyolország, Franciaország és Belgium a következők, és csak a 7. legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, pedig a korábbi években benne volt a TOP3-ban. Vásárolt nettó tömeg alapján viszont Franciország és Románia került még a TOP5-be. Ez az eltérés abból adódhat, hogy más-más formában veszik az egyes országok a magyar bort. Palackos borokat (legfeljebb 2 literes kiszerelésben) a szlovákok, csehek, belgák, és németek vásárolnak az értékük alapján - ők adják a teljes magyar (palackos) borexport felét. Hordós borokat tekintve pedig csak a szlovák és német kivitel önmagában a teljes hordós export felét kiteszi - határparitásos értékben. (A határparitásos érték az áru piaci értéke az importáló ország határán, beleszámítva az árunak az országhatárig történő szállításával kapcsolatos költséget és a szállítás alatti biztosítást.)

A borexportban jelentős tényezők a regionálisan jelenlévő diszkontok, mivel ahogy Magyarországra is jönnek rajtuk keresztül a lefedett országokban előállított termékek, úgy tőlünk is szállítanak külföldi üzeletbe árut (így például bort is). Tavalyi adataink alapján a teljes magyar palackos borexport 36%-át a Lidl Magyarország adta: 2021-ben 7,8 milliárd forint értékben exportált magyar palackos bort külföldre. A diszkontlánc akkori közlése szerint Európa-szerte 15 országba 184 féle hazai bort exportált, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot az Egyesült Királyság jelentette. Csehország, Németország és Lengyelország tartozik még a vállalat top felvevő piacai közé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?