Nagy bajok vannak a magyar kajszival: rejtély, mi lesz a gyümölccsel

Nagy bajok vannak a magyar kajszival: rejtély, mi lesz a gyümölccsel

agrarszektor.hu
Szakemberek rügyfigyelő kamera segítségével követték nyomon a sárgabarack idei virágzását. Mint mondták, izgalmas, ám néha szomorú eseményeknek lehettek a szemtanúi.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sárgabarack virágzása általában az év egyik legszebb időszakának számít, ám idén a rügyfigyelő kamera nemcsak a virágok nyílását, hanem számos kihívást is megörökített - olvasható az Időkép.hu oldalán. Néhány képkockán poszméhek is megfigyelhetők, de sajnos a méhek sem tudták beporozni a virágokat a hideg időjárás miatt. A fagyos hajnalok, a méhek távolmaradása, a monília gombabetegség és a kártevők mind komoly kihívást jelentettek a növény számára.

Az egyik hajnalon -3,6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, ami ugyan nem okozott látványos elszíneződést a virágokon, de a hideg időjárás miatt a méhek nem tudták beporozni őket, így a gyümölcsök nem kötöttek be. A hűvös és csapadékos időjárás mellett a monília gombabetegség is megjelent, amely a virágokon keresztül bejutott a fába és a sarjadó leveleket is megtámadta. Emiatt a megfigyelt fánál az egész érintett ágat le kellett vágni a fa megmentéséhez.

Az Időkép szakemberei arról is beszámoltak, hogy érdekes volt látni a kamera képein, hogyan reagálnak a sarjadó levelek az éjszakai, hajnali hidegre, és hogyan kapnak erőre napközben a melengető napsütés hatására, mielőtt a monília eléri őket. A hideg időjárás a levéltetveket is megviselte, amelyek a sarjadó leveleken jelentek meg, de őket sem kímélte a zord időjárás. Ahogy az emberek esetében a herpesz, úgy a növényeknél is a kártevők erőre kaphatnak egy fagy által legyengített növényen.

Az idei párás időjárásnak köszönhetően sokan tapasztalhatták otthonukban a penészt, ami a gombák számára ideális körülményeket teremtett. A hosszú téli fagyos időszak elmaradása miatt a kártevők nagy számban túlélték a telet. Sajnos április elején a vizsgált sárgabarackfák esetében a negatív elemek győzedelmeskedtek, és a növényeknek több irányú támadást kellett elviselniük. A hideg időjárás, a monília gombabetegség és a levéltetvek együttes hatása miatt a fa sérülékenyebbé vált, és a termés is veszélybe került.

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében a sárgabarack virágzásának idén sajnos nem kedvezett az időjárás. A rügyfigyelő kamera azonban lehetőséget adott a szakembereknek és a növénykedvelőknek egyaránt, hogy tanuljanak a növények ilyen körülmények közötti viselkedéséről és reakcióiról. Ez a tapasztalat segíthet a jövőbeni termesztés során jobban felkészülni a hasonló kihívásokra és védekezni a kártevők ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?