Hatalmas jégeső pusztított a magyar földeken: ekkora vihar rég volt itthon

Hatalmas jégeső pusztított a magyar földeken: ekkora vihar rég volt itthon

agrarszektor.hu
Április 29-én egy ciklon melegfrontja vonult át hazánk felett. A labilis légtömegben az ország nyugati felében, több jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki a Nyugat-Dunántúlon, amelyet jégeső és felhőszakadás is kísért.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyik szupercella a délutáni órákban Szombathely irányából érkezett és Oszkón haladt át, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt okozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szupercella kb. 170 kilométert tett meg, 3 vármegyén haladt át Kőszegtől Barcsig, ami Magyarországon komolyabb károkat okozott. A szupercella Zalaegerszeg mellett is elhaladt, melyet többfelé kiadós, apró szemű jégeső kísért. Zalaegerszegen 53 km/órás volt a legerősebb széllökés a cella átvonulásakor. Nemesapátiban is rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott. A másik szupercella (6. kép) a késő délutáni órákban érkezett Ausztria felől és haladt végig a délnyugati határ mentén, ami Lendva környékén nagyobb mennyiségű jégesőt okozott.

Áprilisi időjárására nem jellemző, több jégveszélyes, szupercellás zivatar alakult ki, melyek a következő tényezők következtében tudtak kialakulni:

  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott áprilisban!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.
  • A szombati Oszkó felett áthaladó szupercellás zivatar esetében a felhők leghidegebb rétegeiben több helyen 7429 méteren -30 °C fok volt, a felhőtető pedig 9100 métert is elérte!
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?