Hatalmas jégeső pusztított a magyar földeken: ekkora vihar rég volt itthon

Hatalmas jégeső pusztított a magyar földeken: ekkora vihar rég volt itthon

agrarszektor.hu
Április 29-én egy ciklon melegfrontja vonult át hazánk felett. A labilis légtömegben az ország nyugati felében, több jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki a Nyugat-Dunántúlon, amelyet jégeső és felhőszakadás is kísért.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Az egyik szupercella a délutáni órákban Szombathely irányából érkezett és Oszkón haladt át, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt okozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szupercella kb. 170 kilométert tett meg, 3 vármegyén haladt át Kőszegtől Barcsig, ami Magyarországon komolyabb károkat okozott. A szupercella Zalaegerszeg mellett is elhaladt, melyet többfelé kiadós, apró szemű jégeső kísért. Zalaegerszegen 53 km/órás volt a legerősebb széllökés a cella átvonulásakor. Nemesapátiban is rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott. A másik szupercella (6. kép) a késő délutáni órákban érkezett Ausztria felől és haladt végig a délnyugati határ mentén, ami Lendva környékén nagyobb mennyiségű jégesőt okozott.

Áprilisi időjárására nem jellemző, több jégveszélyes, szupercellás zivatar alakult ki, melyek a következő tényezők következtében tudtak kialakulni:

  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott áprilisban!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.
  • A szombati Oszkó felett áthaladó szupercellás zivatar esetében a felhők leghidegebb rétegeiben több helyen 7429 méteren -30 °C fok volt, a felhőtető pedig 9100 métert is elérte!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?