Rengeteg eső jöhet júniusban: mutatjuk, mi várhat a magyarokra

Rengeteg eső jöhet júniusban: mutatjuk, mi várhat a magyarokra

agrarszektor.hu
Érdekes, kettős időjárási helyzet alakítja a Magyarország fölött kialakult záporos, zivataros nyári meleget. Az országtól északra egy anticiklon húzódik, aminek a pereme már belóg az ország fölé, míg a határoktól délre egy úgynevezett sekély ciklon „tevékenykedik”. Az előbbi a némileg átlag feletti, 25-30 Celsius-fokos melegért felelős, míg utóbbi a záporok, zivatarok kialakulásáért, valamint ezért van most több a csapadék a déli országrészben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A csütörtöki nap még a most is tapasztalt „kettősség” jegyében telik, péntektől kissé szárazabbá válik az idő, majd egy hidegfront halad el Magyarországtól keletre - olvasható 24.hu oldalán. Ennek hatására a jelenleginél sokkal szárazabb lesz a hétvége, és a hőmérséklet is némileg lecsökken: a szombatra és vasárnapra várható 22-27, 23-28 fok éppen megfelel a június eleji átlagnak. Idén Medárd (június 8.) nem marad el, napról napra egyre több esőre készülhetnek a magyarok - mondta el Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hétfőtől aztán délnyugat felől érkezik a csapadékos időjárás, ahogy közeledik Medárd napja, úgy lesz egyre több a zápor és zivatar. A népi megfigyelés szerint ha ezen a napon esik, akkor a következő 40 napban nyitva maradnak az ég csatornái, míg ha e nap szárazon telik, úgy 40 napos aszály várható. Ha nem is egyfolytában 40 napig, de az előrejelzések szerint egészen június végéig napi rendszerességgel várhatók záporok, zivatarok az egész országban.

A 23-28 Celsius-fokos melegben magas lesz a levegő páratartalma, tipikus trópusi időszakra lehet számítani. A nagyobb esők után jelentősebben lehűlhet a levegő, és a csapadékosabb periódusok között lesznek akár pár napos szünetek is, de a lényeg, hogy ez az időjárási helyzet tartósnak ígérkezik. A jelenlegi számítások alapján június utolsó napjaiban látszik a váltás, egyelőre hőhullám érkezése várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31