Támad a napraforgó rettegett betegsége: így tarthatod távol a legkönnyebben

Támad a napraforgó rettegett betegsége: így tarthatod távol a legkönnyebben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban tapasztalt melegebb és csapadékosabb időjárás kedvező feltételeket teremtett a napraforgó növekedéséhez, amelyek gyors fejlődésnek indultak. Ez az idő ugyanakkor a korai gombás betegségek kifejlődéséhez is ideális körülményeket teremtett, amelyek ellen azelőtt kell védekezni, hogy komolyabb problémát okoznának.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az átmeneti szárazabb periódus után az elmúlt napokban újra csapadékosra fordult az időjárás. Különösen az ország déli részén, még az általában csapadékhiányos Dél-Alföldön is hullott számottevő mennyiségű csapadék. Az előrejelzések szerint a következő napok várhatóan szintén esősek lesznek, a levegő páratartalma magas marad - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A napi átlaghőmérséklet az elmúlt 10 napban ismét meghaladta a sokéves átlagot, bár annál csak 1-2 Celsius-fokkal volt magasabb. Napközben azonban már most is jelentős a felmelegedés, és várható, hogy a következő napokban a napi középhőmérséklet is 21-24 Celsius-fok közé fog emelkedni. Ez a párás, meleg idő pedig kifejezetten kedvez a legtöbb gombás betegség kifejlődésének.

A most tapasztalható időjárás, a párás meleg a napraforgó növekedésének is jót tesz. A növények az elmúlt hét során gyors fejlődésnek indultak, szinte napok alatt fejlődtek ki új levélpárok, a szárközök megnyúltak, és megjelent a bimbókezdemény a tenyészőcsúcs levelei között. Már nem halogatható sokáig a sorközművelés, hiszen a kultivátor nem sokáig tud már bemenni az állományokba, és ez az utolsó lehetőség a gombák elleni védelemre is azoknak, akik normál szántóföldi kerettel szeretnék a napraforgó kezelését elvégezni. Nemsokára ugyanis már csak a hidas permetezés lehetősége marad.

A jelenlegi csapadékos, meleg időjárás ideális a száron megjelenő korai gombás betegségek kifejlődésének. Megfelelőek a környezeti feltételek a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii, (anamorph: Phoma macdonaldii)) és a fehérpenészes szártőkorhadás (Sclerotinia sclerotiorum) számára. De már megindulhatott a szürkepenész (Botryotinia fuckeliana) szárfertőzése is, amennyiben fertőzőanyaga jelen van a területen.

Ami a védekezést illeti, a korai szár- és levélfertőzések ellen a hatékony védekezést preventív jelleggel, a napraforgó 8-10 leveles állapotában kell elvégezni. Ez praktikusan a sorközművelés időszaka, amikor a kultúrnövény nagyjából 50 centiméter magasságú, és ebben a stádiumban rendszerint már a bimbókezdemény is kitapintható a tenyészőcsúcs levélkéi között. Nem ajánlatos az első kezeléssel túl sokáig várni, hiszen még a bimbó kiemelkedéséig halasztott kezeléssel sem lehet a virágzáskori tányérvédelmet megspórolni, azonban az ember elveszíti a preventív időzítés adta biztonságot és hatékonyságot, hiszen itt kuratív hatásra nem lehet számítani. Az Agrárkamara szakembereinek a termelői igényekhez igazodva többféle javaslata is van a napraforgót fertőző gombás betegségek széles skálája elleni védelemre:

  • Amennyiben a korai időszakban végzett kezelésnek a gombák elleni védelem mellett az is cél, hogy kihasználja a növekedésszabályozás növénymagasságra, növényalakra és növényélettanra gyakorolt pozitív hatásait, akkor a Magyarországon egyedülálló, új napraforgó növekedésszabályozó hatóanyagkombinációt javasolják: ez a mepiquat-klorid + piraklostrobin + prohexadion-kalcium, amelyet mindig a vele együtt kapható ammónium szulfáttal együtt kell alkalmazni.
  • Amennyiben a kezelés célja kizárólag a gombás betegségek elleni védelem a növény fejlődésének későbbi fázisaiban (BBCH 55 után), akkor használjon boszkalid + dimoxistrobin tartalmú gombaölő szert, mely két nagy hatékonyságú és eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag kombinációja.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?