Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

agrarszektor.hu
Egyre gyakoribbak a heves zivatarok egész Európában, ráadaásul ezek a pusztító viharok sokszor járnak döbbenetes méretű jégdarabok potyogásával az égből. Habár ezek az események most még inkább a Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig fekvő területeket érintik, a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyon gyakoriak voltak a nyári hónapokban is szokatlan, heves viharok, zivatarok az elmúlt napokban, hetekben a mediterrán térségben, és Közép-Európában is. Először Olaszország északkeleti tartományairól, majd később több területéről is beszámoltak arról, hogy teniszlabda méretű jégeső hullott, de hazánkban is jellemzőek voltak a tartós zivatarok, viharok, a szélsőséges időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a heves események kiváltó oka a légköri áramlás és nedvességi és labilitási viszonyok egy speciális együttállása, amely meghökkentően nagyméretű jégdarabokat képes életre hívni. Közép-Európában és a mediterrán térségben létrejött egy úgynevezett JET-stream, amely egy erős kanyargós légáramlat a Föld felszíne felett, ehhez pedig kapcsolódott a talaj közepén több frontrendszer. Ez a környezet kifejezetten kedvez az olyan szélsőséges időjárási tényezők kialakulásának mint a szupercella, amitől kialakulhatnak akár többórás zivaratok is. Az ilyen időjárási tényezők hozhatják magukkal a heves szélrohamokat, a felhőszakadást és jelentős jégeső kialakulását is.

A létrejövő szupercellákban tartósan elkülönülő le- és feláramló csatornák keletkeznek, ha a jégszemek a feláramlási csatornában hosszú ideig tartózkodnak, megnőhetnek akár 5-10 cm méretű darabokra is. Az OMSZ válasza szerint a heves események a European Severe Weather Database ábrája alapján Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig húzódik. Hozzátették, ugyan a mostani hírek erre a részre koncentrálódtak, de az ilyen légköri feltételek nem területfüggők, így bárhol kialakulhatnak.

Simon Gergő, meteorológus szerint a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog. A heves zivatarok, zivatarrendszerek gyakorisága, folyamatossága pedig tartóssághoz vezethet, hiszen az elmúlt időszakban minden nap volt heves időjárási esemény az említett térségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?