Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

agrarszektor.hu
Egyre gyakoribbak a heves zivatarok egész Európában, ráadaásul ezek a pusztító viharok sokszor járnak döbbenetes méretű jégdarabok potyogásával az égből. Habár ezek az események most még inkább a Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig fekvő területeket érintik, a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog.

Nagyon gyakoriak voltak a nyári hónapokban is szokatlan, heves viharok, zivatarok az elmúlt napokban, hetekben a mediterrán térségben, és Közép-Európában is. Először Olaszország északkeleti tartományairól, majd később több területéről is beszámoltak arról, hogy teniszlabda méretű jégeső hullott, de hazánkban is jellemzőek voltak a tartós zivatarok, viharok, a szélsőséges időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a heves események kiváltó oka a légköri áramlás és nedvességi és labilitási viszonyok egy speciális együttállása, amely meghökkentően nagyméretű jégdarabokat képes életre hívni. Közép-Európában és a mediterrán térségben létrejött egy úgynevezett JET-stream, amely egy erős kanyargós légáramlat a Föld felszíne felett, ehhez pedig kapcsolódott a talaj közepén több frontrendszer. Ez a környezet kifejezetten kedvez az olyan szélsőséges időjárási tényezők kialakulásának mint a szupercella, amitől kialakulhatnak akár többórás zivaratok is. Az ilyen időjárási tényezők hozhatják magukkal a heves szélrohamokat, a felhőszakadást és jelentős jégeső kialakulását is.

A létrejövő szupercellákban tartósan elkülönülő le- és feláramló csatornák keletkeznek, ha a jégszemek a feláramlási csatornában hosszú ideig tartózkodnak, megnőhetnek akár 5-10 cm méretű darabokra is. Az OMSZ válasza szerint a heves események a European Severe Weather Database ábrája alapján Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig húzódik. Hozzátették, ugyan a mostani hírek erre a részre koncentrálódtak, de az ilyen légköri feltételek nem területfüggők, így bárhol kialakulhatnak.

Simon Gergő, meteorológus szerint a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog. A heves zivatarok, zivatarrendszerek gyakorisága, folyamatossága pedig tartóssághoz vezethet, hiszen az elmúlt időszakban minden nap volt heves időjárási esemény az említett térségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 29. 06:01