Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.26. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.26. szerda

agrarszektor.hu
A vastagabb felhőzet és a csapadékzóna lassan kelet felé helyeződik, ám előterében még erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kipattannak - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.07.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.07.26.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.07.26.) napon.

2023.07.26. szerda: A vastagabb felhőzet és a csapadékzóna lassan kelet felé helyeződik, ám előterében még erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kipattannak. Az északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen kísérik erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 27 fok között várható, a tartósan borult, esős tájakon számíthatunk az alacsonyabb értékekre.
Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hidegfront már a délkeleti területeken is véget vet a hőségnek. A frontérzékenyeknél felléphet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, a szervezet görcskészsége erősödik, továbbá az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok is fokozódhatnak.

A következő napon várható időjárás

2023.07.27 csütörtök: Éjjel a keleti határnál is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Mögötte napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, napközben már csak helyenként - nagyobb eséllyel az északkeleti tájakon - fordulhat elő zápor. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, majd a délnyugati szél. Délután 21 és 26 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Friss híreink:

Egyre több gazda látja be, hogy ez a növény lesz a megoldás

A csapadékban bővelkedő idei évben is akadnak olyan területek, ahol – már most látható – távolról sem lesz ideális a kukoricatermés, mivel az eső egyenetlenül oszlott el az országban, a hőség pedig a virágzás idején rontja le a várható terméseredményeket. Adódik a kérdés, ha még egy mostanihoz hasonló évben is vannak területek, ahol a kukorica nem sikerül jól, mi lehet a megoldás. Sokak szerint a válasz a cirok, amelynek hőség- és szárazságtűrése miatt jó alternatívája lenne a kukoricának. A kiváló tulajdonságokkal rendelkező, takarmányként és humán élelmezésben is jól hasznosítható szemes cirok akár a jelenlegi vetésterülete háromszorosát, 100 ezer hektárt is meghódíthatna a magyar szántóföldi termelésben. Erre minden esélye meg is van, előbb azonban a piacot kell megerősíteni ehhez.

Magyar fejlesztés hoz megoldást a varroa-problémára?

A kaptárkeretek rendszeres forgatásával küzdene egy magyar fejlesztés az egyre súlyosabb varroa-probléma ellen, a rendszer prototípusát jelenleg Amerikában tesztelik. Ha az eredmények igazolják a fejlesztők előzetes várakozásait, a sorozatgyártásra érett termék kifejlesztése következik. A cél egy olyan, a varroa viselkedését kihasználó megoldás, amely akár 80 százalékkal vissza tudja szorítani az atkaállományt a kaptárban, és számos más, távolról vezérelhető funkcióval is rendelkezik.

Itt az igazság a génmódosításról? Ezt sokan nem gondolták volna

Szarv nélküli szarvasmarha, betegségekkel szemben rezisztens sertések és allergénmentes állatok - elsőre olyan, mintha valamilyen scifi filmben lennénk, pedig ez a mai, modern valóság és tudomány. A köztudatban a GMO is mondhatni, hogy „rosszul cseng”, van, aki ódzkodik tőle, van, aki ellenzi és persze vannak olyanok is, akik elfogadják vagy egyszerűen csak nem törődnek vele. Olvashatunk, hallhatunk sok mindent ezzel kapcsolatban, ám pontos tényekről, alátámasztott információkról, tapasztalatokról, magyarázatokról már annál kevesebbet. Itt az ideje eloszlatni a kételyeket, lapunk több kérdésnek is utánajárt a GMO-val kapcsolatban. 

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Láthatatlan gyilkos vadászik a magyarokra: a saját munkahelyén is óriási veszélyben van mindenki

2022-ben majdnem annyira kevés halálos munkabaleset történt, mint 2020-ban, amikor a világjárvány miatt igencsak sokaknak korlátozták a munkavégzését. Ez össze is hozta az elmúlt 10 év 2. legkedvezőbb halálozási adatát. A legfrissebb adatokat kutatva, kiderítettük hogy a legsúlyosabb kimenetelű balesetek kapcsán leginkább a Budapesten, az építőiparban, leginkább kis cégeknél dolgozó munkavállalók vannak. Az sem segít tovább az ügyünk, ha valaki férfi és elmúlt 45 éves. Ehhez képest a pénzügyi területeken vagy Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozóknak úgy tűnik kevés félnivalójuk van. Ahogy meglepő módon a biztonsági tevékenységet folytatóknak is. Cikkünkben ezen felül megmutatjuk azt is, általában milyen balesetek okozzák a legtöbb munkahelyi halált, élen a csúszás, botlás, de a különböző munkagépek meghibásodása, elszabadulása is fokozottan veszélyes.

Egyre többen vásárolnak így vidéken: a diszkontokat is lenyomhatja a bevásárlóközösség?

A Kecskeméti Szatyor Közösség fő célja a helyi termelők tevékenységének erősítése, támogatása és a tudatos fogyasztás, valamint a fenntartható mezőgazdaság támogatása. Ennek érdekében szerveznek városi programokat és előadásokat, valamint működtetnek egy bevásárlóközösséget, amely összeköti a vásárlókat és a helyi termelőket, így biztosítva az egészséges és friss élelmiszerek elérhetőségét. Hisznek abban, hogy a helyi cselekvés hozzájárul a környezetvédelemhez és a társadalmi felelősségvállaláshoz. Nem adják fel a fogyasztói kultúra és az impulzusvásárlás elleni küzdelmet, hanem folyamatosan növelik a lakosság tudatosságát és felelősségét. Az élelmiszerpazarlás megelőzésére tanácsokkal látják el a vásárlókat, hogy előre tervezzenek és tudatosan vásároljanak.Felkerestük Szigeti Lászlót, a közösség egyik önkéntesét, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?