Itt a friss helyzetjelentés a magyar földekről: fontos hírek érkeztek

Itt a friss helyzetjelentés a magyar földekről: fontos hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét változékony, többször csapadékos időt hozott, mely a nyári kultúrnövényeinknek jól jött. Magyarország középső része hosszú idő óta kimaradt a komolyabb esőből, arrafelé aszály van és nagy szükség lenne a csapadékra. Az előttünk álló héten is marad a változékony idő, kedden éjjel, valamint péntektől várhatók újabb záporok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten több alkalommal is előfordultak hazánkban záporok, zivatarok. Helyenként károkozó vihar is kialakult nagy széllel és jéggel. Kiterjedtebb csapadék kedden, szerdán és vasárnap fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-50 mm csapadék, a Dunántúlon, valamint délen helyenként ennél is több esett. Az Alföld középső tájain azonban néhol még 10 mm sem jött össze. Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a Dunántúlon és az északkeleti országrészre jellemző - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentéséből.

Ami a talajok nedvességtartalmát illeti, növekedett az elmúlt héten, a felső 20 cm-es réteg a középső országrész kivételével jól átnedvesedett, a mélyebb rétegekben is ezen a területen van jelentős hiány. Aszály nagyjából a Budapest - Dunaújváros - Kecskemét - Szolnok - Jászberény térségben van. Nyári szántóföldi növényeink ezen a területen már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, ahol még országszerte kielégítő a víztartalom.

A búza aratása a végéhez közelít, de még vannak vágatlan táblák. A tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal, ugyanakkor a beérett termés többször megázott, a minősége így romlott. A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. 

A héten változékony időre számíthatunk, kedden este, majd a hét végére érkezik egy markáns frontrendszer. Utóbbi akár napokig a térségünkben maradhat. A frontokkal csapadék is várható majd nagy területi változékonyság mellett. A hét végén akár nagyobb mennyiségű csapadékra is lehet számítani, a hőmérséklet csúcsértéke kedden 26-32 fok között várható, majd szerdára pár fokot visszaesik. Csütörtökön és pénteken nagy különbség lehet az északnyugati és délkeleti országrész között: északnyugaton 25-28, délkeleten 35 fok közelében tetőzhet a hőmérséklet. A hét végére országos lehűlés valószínű, vasárnap már csak 21-26 fok közötti maximumok várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?