Itt a friss helyzetjelentés a magyar földekről: fontos hírek érkeztek

Itt a friss helyzetjelentés a magyar földekről: fontos hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét változékony, többször csapadékos időt hozott, mely a nyári kultúrnövényeinknek jól jött. Magyarország középső része hosszú idő óta kimaradt a komolyabb esőből, arrafelé aszály van és nagy szükség lenne a csapadékra. Az előttünk álló héten is marad a változékony idő, kedden éjjel, valamint péntektől várhatók újabb záporok.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A múlt héten több alkalommal is előfordultak hazánkban záporok, zivatarok. Helyenként károkozó vihar is kialakult nagy széllel és jéggel. Kiterjedtebb csapadék kedden, szerdán és vasárnap fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-50 mm csapadék, a Dunántúlon, valamint délen helyenként ennél is több esett. Az Alföld középső tájain azonban néhol még 10 mm sem jött össze. Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a Dunántúlon és az északkeleti országrészre jellemző - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentéséből.

Ami a talajok nedvességtartalmát illeti, növekedett az elmúlt héten, a felső 20 cm-es réteg a középső országrész kivételével jól átnedvesedett, a mélyebb rétegekben is ezen a területen van jelentős hiány. Aszály nagyjából a Budapest - Dunaújváros - Kecskemét - Szolnok - Jászberény térségben van. Nyári szántóföldi növényeink ezen a területen már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, ahol még országszerte kielégítő a víztartalom.

A búza aratása a végéhez közelít, de még vannak vágatlan táblák. A tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal, ugyanakkor a beérett termés többször megázott, a minősége így romlott. A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. 

A héten változékony időre számíthatunk, kedden este, majd a hét végére érkezik egy markáns frontrendszer. Utóbbi akár napokig a térségünkben maradhat. A frontokkal csapadék is várható majd nagy területi változékonyság mellett. A hét végén akár nagyobb mennyiségű csapadékra is lehet számítani, a hőmérséklet csúcsértéke kedden 26-32 fok között várható, majd szerdára pár fokot visszaesik. Csütörtökön és pénteken nagy különbség lehet az északnyugati és délkeleti országrész között: északnyugaton 25-28, délkeleten 35 fok közelében tetőzhet a hőmérséklet. A hét végére országos lehűlés valószínű, vasárnap már csak 21-26 fok közötti maximumok várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?