Durván megdrágult ez a zöldség itthon: már ennyit kérnek kilójáért

Durván megdrágult ez a zöldség itthon: már ennyit kérnek kilójáért

agrarszektor.hu
Magyarország zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ben 16 százalékkal több paprikát vittek ki a megelőző évhez képest. Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldön, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző a zárt termesztéshez képest.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Viszont a kiskertekben is bőséggel és jól megterem a kicsit igényesebb kaliforniai vagy akár a nála is édesebb és drágább kápia paprika, aminek az ára még most is húzós a boltokban és a piacokon, otthon viszont még ilyenkor is javában szüretelhetjük. Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a 36. héten a vidéki fogyasztói piacokon így néz ki a kaliforniai paprika átlagára: Debrecenben 750 Ft/kg, Szegeden 1480 Ft/kg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?