Elképesztően felgyorsult a klímaváltozás: sorra dőlnek meg a melegrekordok

Elképesztően felgyorsult a klímaváltozás: sorra dőlnek meg a melegrekordok

agrarszektor.hu
Nagyon úgy tűnik az idei szeptember is a legmelegebb szeptember lesz, amióta a méréseket rendszeresen elkezdték. Ebben az El Nino hatása jelentős lehet, ugyanakkor az előrejelzések szerint az ősz folyamán tovább erősödhet a felmelegedés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 nyarán igen csak felgyorsult a klímaváltozás, amiben az egyre erősebben jelentkező El Niño is fontos szerepet játszhat. Az előrejelzések szerint hatása az ősz folyamán tovább erősödhet, az eddigi legerősebb El Niño fázis jöhet. A felmelegedés mértéke különösen június eleje óta gyorsult fel, az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a rekordok, 2023 nyara globális szinten az eddigi legmelegebb nyár volt a mérések rendszeres kezdete óta - olvasható az Időkép.hu oldalán.

Zeke Hausfather klímakutató és energetikai szakértő a hivatalos oldalán hét ábrán mutatta be, hogy mennyire kirívó volt az idei nyár. A szakember szerint jó esély van arra, hogy 2023 legyen az eddigi legmelegebb év, valamint arra is, hogy az idei legyen az első olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokkal haladja meg az iparosítás előtti szintet. A doktori címmel is rendelkező klímakutató ábráihoz a Japán Meteorológiai Ügynökség reanalízis adatbázisának adatait vette alapul. Ebben műholdak, meteorológiai léggömbök, repülőgépek, szárazföldi állomások és hajók által gyűjtött adatok is szerepelnek. Emiatt jóval hamarabb állhatnak rendelkezésükre becslések a globális hőmérséklet alakulásáról, mint a sokkal elterjedtebb, de csak szárazföldi mérőállomásokkal dolgozó modelleket felhasználva.

Az egyik legszemléletesebb ábra azt mutatja, hogy a japán adatgyűjtés kezdete, azaz 1958 és 2023. szeptember 21. között mennyire tért el a napi globális átlaghőmérséklet az 1991 és 2020 közötti 30 éves időszak átlagától. Az ábrán fekete vonal jelöli az idei évet, a piros pedig a korábbi legmelegebb évet, 2016-ot. A szürke vonalak jelentik az összes többi évet az adatbázisban. Jól látható (kék színnel kiemelve), hogy az idei szeptember eddig különösen kirívó értékeket hozott, elsőként fordult elő, hogy a pozitív anomália mértéke a Föld egészét tekintve meghaladta az 1°C-ot.

A másik legszemléletesebb ábra a hét közül azt mutatja, hogy mekkora volt az eltérés mértéke havi szinten az 1991-2020-as időszakokhoz képest az 1950-es évektől napjainkig. Az ábrán színes vonalak jelölik a megelőző évtizedeket, a fekete vonal pedig az idei évet, 2023-at. Egyértelműen látható, minél későbbi évtizedről van szó, annál inkább a pozitív anomália javára billen a mérleg, illetve ami a legszembetűnőbb, az ismét az idei év. A globális átlaghőmérséklet június eleje óta gyakorlatilag kilőtt, szeptemberben pedig messze a legnagyobb a pozitív eltérés mérlege. Az elmúlt évtizedekkel összehasonlítva gyakorlatilag egyértelműen kijelenthető, hogy idén szeptemberben melegebb van mint például az ezredfordulót megelőző évtizedek júliusaiban, amely globálisan is a legmelegebb hónapnak tekinthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?