Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: ez várhat az emberiségre a jövőben

Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: ez várhat az emberiségre a jövőben

agrarszektor.hu
Aggasztó jelentés látott napvilágot, miszerint már szinte biztos, hogy 2023 lesz a legmelegebb év a feljegyzések alapján. A szakértők előrejelzése az egyedülállóan magas októberi hőmérsékleteket követően jelent meg. Az EU éghajlat-változási szolgálata szerint a globális levegő átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal volt melegebb a 2019 októberében mért korábbi csúcsértéknél. Beszédes adat az is, hogy a szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño időjárási jelenség hatására ez volt az ötödik egymást követő hónap, amikor rekordmeleg volt a Földön.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kutatók szerint a szélsőséges globális hőmérsékletek valószínűleg 2024-ben is folytatódni fognak. Az, hogy az idei év lesz a valaha mért legmelegebb, már szinte biztosan elkerülhetetlen. A szakértők hozzátették, rendkívül valószínűtlen, hogy az idei év utolsó két hónapja megfordítja ezt a tendenciát, ugyanis a magas hőmérsékletek novemberben is kitartottak eddig - írja a BBC alapján az ATV. Ráadásul kiderült az is, hogy a jelentős 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöböt átlépő napok száma már most, jóval az év vége előtt új csúcsot ért el. A július például olyan meleg volt, hogy az az elmúlt 120 000 év egyik legforróbb hónapja lett, míg a szeptemberi átlaghőmérséklet 0,5 fokkal döntötte meg a korábbi rekordot a feljegyzések szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egész évben rendkívüli hőség volt tapasztalható, ami egyúttal azt jelenti, hogy gyakorlatilag biztos, hogy 2016-ot megelőzve 2023 lesz az eddigi legmelegebb év.

Tényleg nem látjuk semmi jelét annak, hogy az idei kivételes, rekordot jelentő hónapok sorozata egyhamar megszűnne

- mondta Zeke Hausfather, a Berkeley Earth klímakutatója.

Dr. Friederike Otto, az Imperial College London munkatársa pedig kiemelte: valóban rekordmeleg évnek nézünk elébe, ez pedig rekordméretű emberi szenvedést jelent.

Ebben az évben a szélsőséges hőhullámok és aszályok, amelyeket a a szélsőséges hőmérsékleti értékek sokkal súlyosabbá tettek, több ezer ember halálát okozták. Emberek veszítették el a megélhetésüket, illetve kényszerültek a lakóhelyük elhagyására. Ezek azok a rekordok, amelyek számítanak

- fogalmazott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?