Durván drágul ez a gyümölcs a lengyel piacokon: megvan, mi áll a háttérben

Durván drágul ez a gyümölcs a lengyel piacokon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A tavalyi ősztől eltérően idén sokáig tartott a vénasszonyok nyara Lengyelországban, de még a meleg időszak ellenére is normális, hogy a szilva kínálata jelentős mértékben visszaesett a nagybani piacokon. A betakarítás már befejeződött, csak hűtőtárolókból érkező áru kapható a nagybani piacokon. Ráadásul a Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint a 2023-as szilvatermés 8 százalékkal kisebb lesz az előző évinél (várhatóan 123 ezer tonna). Ilyen körülmények között és a szezon ezen szakaszában a hazai szilva nagykereskedelmi árait illetően csak egy dologra lehet számítani: azok emelkedésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

És valóban, a kínálat csökkenése a szilva nagykereskedelmi árában is megmutatkozik. Az előző hetekben elég jelentős, 30-40% körüli szezonális emelkedésről van szó, ami sokkal intenzívebb, mint az előző idényben, amikor 25-33%-kal emelkedtek az árak október elején. Talán ennél is fontosabb, hogy ez a mostani növekedés már lényegesen magasabb árszintről indult, mint egy évvel ezelőtt - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2022-es szezonban az emelkedést követően a nagy gyümölcsű szilva (általában President fajta) ára a nagybani piacokon a 2-3 PLN/kg (170-255 Ft/kg) közötti plafont érte el, de idén a 3,00-4,50 PLN/kg (255-380 Ft/kg) közötti sávban mozog, sőt, a President fajta ennél szűkebb, 3,50-4,50 PLN/kg (295-380 Ft/kg) közötti ársávban kapható), ami éves szinten 60%-os növekedést jelent. Egy évvel ezelőtt, az emelések után a magyar import szilva ára szintén a 2-3 PLN/kg (170-255 Ft/kg) közötti szinten volt, most pedig 3,00-4,00 PLN/kg (255-335 Ft/kg), ami 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?