Aggasztó, ami a magyar folyóknál zajlik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Aggasztó, ami a magyar folyóknál zajlik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

MTI
Nem rendkívüli, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel. A következő napokban azonban helyenként kiadós mennyiségű csapadék is érkezhet a folyók vízgyűjtő területeire, ami vízszintemelkedést hozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint írták, ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 centiméternél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 centiméter körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem összefüggő karéj. A szakemberek hozzátették, hogy a sziklaképződmény megjelenése nem rendkívüli, a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású - úgynevezett "kisvizes" - őszi időszakokban 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én a vízállás negatív rekordot döntött, mindössze 33 centiméter volt, ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.

A vízügyi főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek". Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást, az új negatív rekord Csengernél október 10-e óta mínusz 147 centiméter.

A vízügyi főigazgatóság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja Európa időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz - írták. Az OVF közölte, a következő napokban még a negatív rekordhoz közeli, azt 30 centiméternél jobban megközelítő vízállás valószínű a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?