Kizárják a támogatásból ezeket a gazdákat: sokat bukhat, aki nem figyel

Kizárják a támogatásból ezeket a gazdákat: sokat bukhat, aki nem figyel

agrarszektor.hu
A  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a VPAKG2021 támogatás keretében is lehetőség van az ültetvénycserére kivágásra és újratelepítésre egyaránt, bizonyos feltételekkel. Megtehetjük a cserét tehát abban az esetben, ha az ültetvény kivágására a tárgyév október 1. napja után kerül sor és az ültetvény újratelepítése legkésőbb a tárgyévet követő év március 31. napjáig megtörténik. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ügyelnünk kell arra, hogy az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen - azaz a teljes lemért poligon egészén - lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól, pl. alma helyett nem tehetünk cseresznyét- írja a NAK. A KET támogatásból történő kizárást eredményezi - részben, vagy egészben - ha a kivágás és újratelepítés nem, vagy csak részben az adott időintervallumon belül kerül megvalósításra, valamint, ha az újratelepített ültetvénycsoport egésze, vagy egy része eltér az eredeti igénylésben szereplőtől. Tehát ez esetben a KET-re, vagy annak egy részére visszafizetési kötelezettségre kerül sor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az ültetvény kivágása anélkül történik, hogy az nem kerül újratelepítésre, akkor legkésőbb az egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig, a visszatelepítés nélkül kivágott terület nagyságához igazodó visszavonási kérelmet kell benyújtani az Államkincstárnak. A visszavont területre kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül - tehát a területre eddig felvett támogatást vissza kell fizetni -, továbbá a visszavonással érintett terület támogatási jogosultsága megszűnik.

Természetesen, igazolható vis maior esetben lehetséges a részleges kivágás és újra nem telepítés, de ekkor részleges vis maior visszavonási kérelmet kell benyújtani a MÁK elektronikus felületén. Azt se felejtsük el, hogy a Feltételesség előírásrendszerében lévő Minimális talajborítottságra vonatkozó szabályok szerint (HMKÁ 6) lejtőszögtől függetlenül az ültetvény kivágása esetén a kivágás és az újratelepítés között gondoskodni kell a talajtakarásról - melyre a kultúrállapotban tartott spontán zöld növényi borítottság is megfelelő -, figyelembe véve az előkészítő munkálatokhoz szükséges indokolt időt is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?