Végzetes hiba: ezeket a növényeket soha ne ültesd a kertbe, csak kárt okoznak

Végzetes hiba: ezeket a növényeket soha ne ültesd a kertbe, csak kárt okoznak

agrarszektor.hu
A természetben előforduló idegenhonos inváziós növények egy része kertekből, parkokból szabadul ki. Ezek általában jól alkalmazkodnak Magyarország klimatikus és egyéb környezeti adottságaihoz. Ugyanakkor érdemes figyelni, hiszen az egyre bővülő választék és a növekvő vásárlói igények következtében újabb és újabb dísznövények kerülnek be, amelyek bármikor kiszabadulhatnak a kertekből a természetes életközösségekbe, és nem lehet tudni, melyik válik inváziós fajjá.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A természetben előforduló idegenhonos inváziós növények egy része kertekből, parkokból kiszabadult "szökevény". A gyökér- és hajtásdarabok, vagy termések számos módon kikerülhetnek a természetes környezetbe, gondoljunk csak arra, hogy az apró növényi részeket felkaphatja a szél, állatok bundájára, vagy emberek ruhájára tapadhatnak, hulladéktárolóból kikerülhetnek és ezt követően könnyen elszaporodhatnak. Mivel kerti növényeink közül is azokat ültetjük szívesen, melyek nem igényelnek speciális igényeket és nagy munkaráfordítást igénylő gondozást, ezért ezek jellemzően olyan fajok, amelyek hazánk klimatikus és egyéb környezeti adottságaihoz képesek jól alkalmazkodni - írja az invaziosfajok.hu.

Tipikus kerti szökevények az észak-amerikai aranyvessző fajok (Solidago spp.), valamint a bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera). Parkokból, városi zöldterületekről újabban a bugás csörgőfának (Koelreuteria paniculata) tapasztalható kivadulása. Elhagyott épületek, felhagyott tanyák területére jellemző a közönséges orgona (Syringa vulgaris), illetve a Duna-Tisza közén a pálmaliliom fajok (Yucca spp.) kiszökése. Az egyre bővülő választék és a növekvő vásárlói igények következtében újabb és újabb dísznövények kerülnek be, amelyek bármikor kiszabadulhatnak a kertekből a természetes életközösségekbe, és nem tudhatjuk közülük, melyik válik inváziós fajjá a jövőben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?