Végzetes hiba: ezeket a növényeket soha ne ültesd a kertbe, csak kárt okoznak

Végzetes hiba: ezeket a növényeket soha ne ültesd a kertbe, csak kárt okoznak

agrarszektor.hu
A természetben előforduló idegenhonos inváziós növények egy része kertekből, parkokból szabadul ki. Ezek általában jól alkalmazkodnak Magyarország klimatikus és egyéb környezeti adottságaihoz. Ugyanakkor érdemes figyelni, hiszen az egyre bővülő választék és a növekvő vásárlói igények következtében újabb és újabb dísznövények kerülnek be, amelyek bármikor kiszabadulhatnak a kertekből a természetes életközösségekbe, és nem lehet tudni, melyik válik inváziós fajjá.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A természetben előforduló idegenhonos inváziós növények egy része kertekből, parkokból kiszabadult "szökevény". A gyökér- és hajtásdarabok, vagy termések számos módon kikerülhetnek a természetes környezetbe, gondoljunk csak arra, hogy az apró növényi részeket felkaphatja a szél, állatok bundájára, vagy emberek ruhájára tapadhatnak, hulladéktárolóból kikerülhetnek és ezt követően könnyen elszaporodhatnak. Mivel kerti növényeink közül is azokat ültetjük szívesen, melyek nem igényelnek speciális igényeket és nagy munkaráfordítást igénylő gondozást, ezért ezek jellemzően olyan fajok, amelyek hazánk klimatikus és egyéb környezeti adottságaihoz képesek jól alkalmazkodni - írja az invaziosfajok.hu.

Tipikus kerti szökevények az észak-amerikai aranyvessző fajok (Solidago spp.), valamint a bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera). Parkokból, városi zöldterületekről újabban a bugás csörgőfának (Koelreuteria paniculata) tapasztalható kivadulása. Elhagyott épületek, felhagyott tanyák területére jellemző a közönséges orgona (Syringa vulgaris), illetve a Duna-Tisza közén a pálmaliliom fajok (Yucca spp.) kiszökése. Az egyre bővülő választék és a növekvő vásárlói igények következtében újabb és újabb dísznövények kerülnek be, amelyek bármikor kiszabadulhatnak a kertekből a természetes életközösségekbe, és nem tudhatjuk közülük, melyik válik inváziós fajjá a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33