Nincs megállás: őrület, mennyibe kerül most a léalma Lengyelországban

Nincs megállás: őrület, mennyibe kerül most a léalma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Az előző évinél 150%-kal magasabb szintre, 66-70 Ft/kg közé emelkedett a léalma felvásárlási ára a lengyeleknél. A szakértők most egy kisebb szünet várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Október utolsó hetében is kitartott az ipari alma áremelkedése: napról napra nőtt a felvásárlási ár, ami november elejére elérte a 0,78-0,82 PLN/kg (66-70 Ft/kg) szintet. Ez több, mint 30%-kal magasabb, mint egy hónapja, és 150%-kal múlja felül a tavaly október végén regisztrált átlagárat - írta meg a FruitVeB.

Az ipari alma felvásárlási árának növekedését előidéző legfontosabb hajtóerő az elégtelen kínálat, mivel a feldolgozók kereslete ezt messze felülmúlja. Továbbra is óriási igény mutatkozik a sűrítmény és az almalé alapanyagául szolgáló gyümölcsre, ám ez nem jelenti azt, hogy a feldolgozók ne szeretnék a jelenleginél valamivel olcsóbban felvásárolni az almát. És úgy tűnik, a november eleji ünnepeket követően most valóban egy kísérlet történik arra, hogy az áremelkedés legalábbis átmenetileg megtorpanjon: az ünnepek alatt a felvásárlás üteme értelemszerűen lelassult, és az utóbbi egy-két napban már valamivel alacsonyabb árajánlatokat jelentettek a lengyel termelők. A napokban dől el, hogy a felvásárlási árak átmenetileg megtorpannak, vagy folytatódik az emelkedő trend. Az eddigi tapasztalatok szerint azokban az években, amikor október során dinamikus áremelkedést következett be, novemberben és decemberben mindig csökkentek a felvásárlási árak, kérdés azonban, hogy az idei évben a globális piacról jelentkező óriási kereslet ezt képes lesz-e ellensúlyozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?