Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.28. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.28. kedd

agrarszektor.hu
A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.11.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.11.28.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.11.28.) napon.

2023.11.28. kedd: A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött áthaladó ciklon miatt kedden mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.11.29 szerda: Az ország nagy részén napközben kevés felhőre, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, arrafelé hózápor kialakulhat. Az északnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések, majd a nap második felétől mérséklődik, és délire fordul a légáramlás. Kora délutánra -1 és +4 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

Friss híreink:

A gazdák többsége nem veszi komolyan, pedig sokat spórolhatnak ezzel

Nagyon kevés agrárcég foglalkozik a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdésével Magyarországon, pedig többek között az EU-s elvárások miatt is fontos, hogy ezek egyre jobban beépüljenek egy vállalat stratégiájába - tájékoztatta az Agrárszektort Demeter Zoltán, a K&H Bank Agrárüzletágának vezetője. Kiemelte, mindez rövid és hosszú távon is megéri a gazdaságoknak, hiszen amellett, hogy költséget tudnak csökkenteni például az inputanyagok hatékonyabb használatával, támogatások is múlhatnak azon, mekkora figyelmet fordít egy agrárcég a fenntartható működésre. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, miben nyújthat segítséget a termelőknek az ingyenesen elérhető K&H agrár CO2 kalkulátor.

Nitrogénművek: aki nem hatékonyan gazdálkodik, az tönkremegy

A tápanyag-utánpótláson való spórolás csökkenti a hatékonyságot, az ezzel próbálkozó termelők pedig végső soron a gazdálkodásukat kockáztatják – mondta az Agrárszektornak dr. Varga Csaba, a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadója és fejlesztési főmunkatársa. A szakember elmondta azt is, miért tartják igazságtalannak a céget lehetetlen helyzetbe hozó rendeletet, amely jelentős terheket róna a vállalatra, valamint azt is, hogy az ammónia importálásával el tudják kerülni az adó megfizetését.

A kihívások ellenére is pozitív lehet a 2024-es év a magyar mezőgazdaságban

Bár a következő évben számos kihívással kell szembenéznünk, az mindenképpen pozitív, hogy 2024 elején elindulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok – mondta el az Agrárszektornak Váradi Zoltán, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetője. A szakember ismertette az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának mezőgazdasági gépgyártásra gyakorolt hatásait, de szót ejtett a gépfejlesztések következő időszakban várható irányairól, valamint a vállalat az idei Agritechnicán bemutatott újdonságairól is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ilyen lesz az új magyar szuperhitel: kiszámoltuk, hogy kapsz súlyos ingyenmilliókat a CSOK Plusszal

Múlt hét csütörtök késő este megjelent a kormány CSOK Pluszra vonatkozó tervezete, melyből a már korábban bejelentett jellemzők mellett további részletszabályok is megismerhetőkké váltak. A dokumentumból többek között az is kiderült, hogy a futamidő első 12 hónapjára vonatkozó türelmi idő nem csak választható opció lesz, így a hitelfelvevők az első évben csupán a tőketartozás utáni kamatot fogják fizetni, magát a tőkét nem. Ennek függvényében két lehetséges opciót is megvizsgáltunk, hogy lássuk, mégis mekkora lesz az adósok által visszafizetett teljes összeg a futamidő egésze alatt.

Itt a legújabb brüsszeli mesterterv: így írnák újra a vidéki Magyarország összetételét

A virágzó vidéki területek kulcsfontosságúak az Európai Unió jövője szempontjából. Ezt a Régiók Európai Bizottsága (CoR) hangsúlyozta a hozzánk juttatott sajtóanyagában, amelyben felhívta a figyelmet az úgynevezett Logroño-nyilatkozatra. Ahogy emlékeztettek, utóbbi dokumentum arra szólít fel, hogy minden uniós politikában vegyék figyelembe a vidéki területek igényeit, és különítsenek el uniós forrásokat a vidéki területeken megvalósuló projektekre.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58