Itt a friss helyzetjelentés: jönnek az újabb esők, erre jó, ha mindenki felkészül

Itt a friss helyzetjelentés: jönnek az újabb esők, erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hét során több hullámban újabb nagy mennyiségű csapadék, részben hó esett hazánkban. Sokfelé van jelentős hótakaró, közben az Alföldön egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága. A folytatás is hoz csapadékot, vasárnap északon havat is, de keddig nagyobb mennyiség már nem valószínű. A jövő héten a délnyugati országrészben jelentősen megenyhül az idő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

November végén, december elején is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, de az átlagosnál már egy-két Celsius fokkal hűvösebb volt, így az téliesre is fordult. Csütörtökön, pénteken és szombaton igen nagy mennyiségű csapadék érkezett hazánkba, kezdetben északkeleten hóval, majd országszerte esővel - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. A Zemplénben helyenként 20 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult. A három nap alatt az ország északi négyötödén 30-60 mm esett, mely egy havi mennyiségnek felel meg. A nagy csapadék hatására elsősorban a Tiszán és mellékfolyóin indultak el jelentős árhullámok. Nagyjából két napos szünet után kedden újabb csapadékhullám érkezett délnyugat felől hóval, esővel. A havazás egyre nagyobb területre terjedt ki, nagy területen gyűlt össze 5-10, többfelé 20 cm körüli vizes, tapadó hóréteg, és 10-40 mm újabb csapadékösszeg.

5 napos csapadékösszeg 2023. december 3-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. december 3-ig (mm)
Hóvastagságok 2023. december 7-én reggel 7 órakor (cm)
Hóvastagságok 2023. december 7-én reggel 7 órakor (cm)

Az elmúlt tíz nap során így az ország középső részén annak mennyisége a 80 mm-t is meghaladja. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagyjából a Kaposvár - Nyíregyháza vonal széles sávjában 100, helyenként 150 mm-nél is több, ami több mint duplája a havi átlagnak. A 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat jelentős többletet hazánkban. A talaj felső 50 cm-es rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Ez utóbbi területeken a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése.

10 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 6-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 6-ig (mm)

A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 0 fok körül alakult, de a hét végén délkeleten 10 fok körül, szombaton 17-18 fok körül alakult. A leghidegebb éjszaka hétfő reggelre alakult ki a többnyire derült éjszakán, a fagyzugos területen és a havas északkeleten -10 fok körüli fagyok is előfordultak.

Maximum hőmérsékletek 2023. december 2-án (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. december 2-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. december 4-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. december 4-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius-fok fölötti hőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont az ország nagyobb részén már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátás.

A folytatásban is csapadékra kell számítani az egy hetes távlatban, ugyanis vasárnap és a jövő hét első felében is érkeznek időjárási frontok az óceán felől hazánk térségébe, vegyes halmazállapotú csapadékot hozva. Péntektől keddig összességében 5 mm alatti mennyiség valószínű, majd szerdán érkezhet több eső, de ennek még nagy a bizonytalansága. Jellemző lesz a borongós, párás, ködös idő. A hőmérséklet éjszakánként többnyire fagypont alatt, napközben 0 fok körül, kissé a fölött várható. A jövő héten enyhül az idő, főleg délnyugaton, arrafelé már 10 fokos csúcsértékek is lehetnek. A jelenlegi hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?