Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most a brokkoli

Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most a brokkoli

agrarszektor.hu
Még mindig igen magas, de csökkenő trendet mutat a brokkoli ára a lengyel nagybani piacokon, hamarosan azonban változás következhet be. A legvalószínűbb következtetés, hogy januárban ismét emelkedni kezdenek az árak Lengyelországban.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Decemberben megszokott piaci jelenség, hogy az Európai Unió országaiban jelentősen megnő a kontinens déli részéről importált brokkoli iránti kereslet. Lengyelországban, és több más tagállamban is elsősorban spanyol brokkoliról van szó, és az érdeklődés növekedése egyértelműen szezonális jellegű - írta meg a FruitVeb. Az import már most is uralja a lengyel piacot, és karácsony előtt mindig növekszik a kereslet a zöldségféle iránt, amit általában árak emelkedése követ.

A jelenlegi szezonban azonban érdekes módon az import brokkoli piacán az árváltozások forgatókönyve eltért a megszokottól: december első felében csökkentek az árak. Ez annak volt köszönhető, hogy a szűkös kínálattal jellemezhető hosszú időszakot követően, jelentősen javult a zöldségféle elérhetősége a déli termelő országokban.

A lengyel nagybani piacokon a brokkoli darabonkénti ára átlagosan 1 zlotyval (85 Ft-tal), azaz 18%-kal csökkent így a jellemző ársáv 4,00-5,00 PLN/db (350-435 Ft/db) között mozgott, ami nagyjából megfelel a tavalyi szintnek. Ez utóbbi összehasonlítást azonban pontosítani kell, hogy ne legyen félrevezető. Először is, egy évvel ezelőtt a brokkoli egy növekedési időszakot követően (amely aztán február végéig tartott) január elején elérte a mostani 4,50 PLN/db (390 Ft/db) átlagárat, és most ugyanez a plafon érvényes az árkorrekciót követően. Másodszor meg kell jegyezni, hogy ez a korrekció tavaly december 15-én megállt, és az import brokkoli ára ekkor stabilizálódott, tehát idén a karácsony utáni szezonális keresletgyengülés nem volt hatással az árakra, legalábbis egyelőre. Harmadszor, a jelenlegi átlagos árszint elég magasnak tekinthető, mert mind ebben a szezonban, mind az előző szezonban gondok voltak/vannak a brokkoli termesztésével Dél-Európában, és általában az itt termelt mennyiség túl kevés az uniós piac igényeinek kielégítéséhez. Összehasonlításképpen: két évvel ezelőtt a brokkoli átlagára 3,50 zloty/db (305 Ft/db) volt, és a karácsony utáni árcsökkenés is érezhető volt.

A brokkoli ára a spanyolországi (Murcia tartomány) nagykereskedelmi árveréseken jelenleg 0,90-1,15 euró/db (340-435 Ft/db), de december végén még a maximum ár is 0,85 euró/db (320 Ft/db) körül volt. Az összehasonlítás kedvéért tegyük hozzá, hogy egy évvel ezelőtt az átlagár ebben az időszakban még csak 0,70 EUR/db (265 Ft/db) körül alakult. Az import zöldségek és gyümölcsök áremelkedését jelenleg Lengyelországban az euróval szemben viszonylag erős zloty korlátozza, de érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt héten a PLN/EUR árfolyam jelentősen gyengült.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?