Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most a brokkoli

Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most a brokkoli

agrarszektor.hu
Még mindig igen magas, de csökkenő trendet mutat a brokkoli ára a lengyel nagybani piacokon, hamarosan azonban változás következhet be. A legvalószínűbb következtetés, hogy januárban ismét emelkedni kezdenek az árak Lengyelországban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Decemberben megszokott piaci jelenség, hogy az Európai Unió országaiban jelentősen megnő a kontinens déli részéről importált brokkoli iránti kereslet. Lengyelországban, és több más tagállamban is elsősorban spanyol brokkoliról van szó, és az érdeklődés növekedése egyértelműen szezonális jellegű - írta meg a FruitVeb. Az import már most is uralja a lengyel piacot, és karácsony előtt mindig növekszik a kereslet a zöldségféle iránt, amit általában árak emelkedése követ.

A jelenlegi szezonban azonban érdekes módon az import brokkoli piacán az árváltozások forgatókönyve eltért a megszokottól: december első felében csökkentek az árak. Ez annak volt köszönhető, hogy a szűkös kínálattal jellemezhető hosszú időszakot követően, jelentősen javult a zöldségféle elérhetősége a déli termelő országokban.

A lengyel nagybani piacokon a brokkoli darabonkénti ára átlagosan 1 zlotyval (85 Ft-tal), azaz 18%-kal csökkent így a jellemző ársáv 4,00-5,00 PLN/db (350-435 Ft/db) között mozgott, ami nagyjából megfelel a tavalyi szintnek. Ez utóbbi összehasonlítást azonban pontosítani kell, hogy ne legyen félrevezető. Először is, egy évvel ezelőtt a brokkoli egy növekedési időszakot követően (amely aztán február végéig tartott) január elején elérte a mostani 4,50 PLN/db (390 Ft/db) átlagárat, és most ugyanez a plafon érvényes az árkorrekciót követően. Másodszor meg kell jegyezni, hogy ez a korrekció tavaly december 15-én megállt, és az import brokkoli ára ekkor stabilizálódott, tehát idén a karácsony utáni szezonális keresletgyengülés nem volt hatással az árakra, legalábbis egyelőre. Harmadszor, a jelenlegi átlagos árszint elég magasnak tekinthető, mert mind ebben a szezonban, mind az előző szezonban gondok voltak/vannak a brokkoli termesztésével Dél-Európában, és általában az itt termelt mennyiség túl kevés az uniós piac igényeinek kielégítéséhez. Összehasonlításképpen: két évvel ezelőtt a brokkoli átlagára 3,50 zloty/db (305 Ft/db) volt, és a karácsony utáni árcsökkenés is érezhető volt.

A brokkoli ára a spanyolországi (Murcia tartomány) nagykereskedelmi árveréseken jelenleg 0,90-1,15 euró/db (340-435 Ft/db), de december végén még a maximum ár is 0,85 euró/db (320 Ft/db) körül volt. Az összehasonlítás kedvéért tegyük hozzá, hogy egy évvel ezelőtt az átlagár ebben az időszakban még csak 0,70 EUR/db (265 Ft/db) körül alakult. Az import zöldségek és gyümölcsök áremelkedését jelenleg Lengyelországban az euróval szemben viszonylag erős zloty korlátozza, de érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt héten a PLN/EUR árfolyam jelentősen gyengült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?