Kevés a jó minőségű sárgarépa, ezért durván megnőtt az ára

Kevés a jó minőségű sárgarépa, ezért durván megnőtt az ára

agrarszektor.hu
A lengyel Fresh Market Info már az előző héten is valószínűsítette a belföldi nagybani sárgarépaárak emelkedését, mivel a piacot döntően a rosszabb minőségű, tárolásra kevésbé alkalmas tételek rohamszerű kipörgetése jellemezte, ami a jobb minőségű zöldség árát is lefelé húzta. Ezeknek a dömping tételeknek a kifutása pedig általában áremelkedést von maga után.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezt a hatást tompítja egy csaknem mindén évben jelentkező szezonális jelenség: január elején a zöldségek és gyümölcsök nagykereskedelmi piacán bizonyos lassulás tapasztalható az ünnepek alatti nagy kiköltekezés miatt, ami pedig nem kedvez az esetleges áremelkedéseknek. Idén azonban ez egyes zöldségek, köztük a sárgarépa esetében másként alakult - a kemény fagyok megérkezése aktivizálta a piac keresleti oldalát, ugyanakkor csökkentette a jelenlegi kínálatot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek következtében a sárgarépaárak az előző héten jelentősen emelkedtek. A lengyel nagykereskedelemben már Vízkereszt (január 6.) előtt is regisztrálható volt némi emelkedés, ám a múlt héten ez már +20%-os ugrást jelentett. Ennek eredményeként a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa eladási ára a nagybani piacokon az előző heti 1,5-2 PLN/kg (130-175 Ft/kg) közötti sáv és 1,75 PLN/kg (152 Ft/kg) átlagár után az 1,80-2,40 PLN/kg közötti tartományba (155-210 Ft/kg) emelkedett, ami 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) átlagárat jelent. Megjegyzendő, hogy ez a változás igen hirtelen következett be, és egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ez egy emelkedő tendencia kezdete, vagy csak pillanatnyi megugrásról van szó.

Szakértők azonban a trendszerű emelkedést valószínűsítik, mivel a rendelkezésre álló, jó minőségű készletek szintje alacsony. A következő hetek fő kérdése az lesz, hogy mennyi maradt még a rosszabb minőségű, gyorsan értékesítendő készletekből, amelyeket nem lehet pár hétnél tovább eltárolni. Gyorsan, tehát olcsón, ami továbbra is nyomást gyakorolhat a jobb minőségű készletek áraira. Ez nem csak lengyel probléma, erről a jelenségről a holland (és a belga) piac szakértői is beszámoltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?