Az előző öt szezonból négyben volt kisebb-nagyobb mértékű sárgarépaár-emelkedés az idény végi időszakban Lengyelországban. Az utóbbi két évben ezek teljesen egyértelmű áremelkedések voltak, a két évvel ezelőtti pedig kifejezetten meredek drágulás volt. Ennek fényében az idei szezon kétségtelenül kiábrándító a lengyel termelők és beszállítók számára. A lengyel nagybani piacokon a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa ára március végén emelkedni kezdett ugyan, de május közepén ez a lendület megtört, és a hónap második dekádjában már lefelé szánkázott az átlagár, ami jelenleg 1,50-2,00 PLN/kg (145-190 Ft/kg) között alakul, mélyen az ötéves átlag alatt - írja a FruitVeB.
Igaz, hogy az ötéves átlagot nagymértékben felhajtják a 2023 tavaszától induló, tartósan magas árak és a tavalyi, szintén magas árszint, érdemes azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi helyzet még a korábbi szezonok fényében sem tűnik túl jónak. Mi lehet a kiváltó ok, miért ilyen alacsonyak az árak az elmúlt évtized legalacsonyabb termését követően? Az elsődleges ok a tavasszal jelentősen meglóduló import, ennek hátterében pedig főleg az áll, hogy az előző években megszokotthoz képest a hollandok a szezon első felében igen gyengén szerepeltek az afrikai exportpiacokon.
Ezért a szezon második felében még erőteljesebben nyomultak a közép-európai piacokon, köztük a lengyel piacon is. A Hollandiából származó sárgarépa árai pedig sokáig nagyon versenyképesek voltak, és még most is azok: jelenleg 15,50 euró/100 kg (6270 Ft/100 kg, azaz 62,7 Ft/kg) a jellemző árszint az egy évvel ezelőtti 54,00 euró/100 kg-hoz képest (21836 Ft/100 kg, azaz 218 Ft/kg). A lengyel export is mutatott ugyan némi bővülést, de ez nem ellensúlyozta az országba beáramló nagy volumenű importot. Ennek következtében a lengyel belföldi termésű sárgarépa ára továbbra is erős nyomás alatt áll.