Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

agrarszektor.hu
Közel egytizedével csökken a görögdinnye termőterülete idén Spanyolországban, Almería körzetében. Az első jelentések szerint tavasszal a hajtatott állományokat 2500, a szabadföldieket pedig 8100 hektáron termesztik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ASAJA-Almería idény eleji első felmérése szerint a tavaszi görögdinnye-vetésterület körülbelül 10%-os csökkenése várható az idén. Ez a zsugorodás elsősorban Almería nyugati részén figyelhető meg, a központi régióban és Níjar területén az előző idényhez képest nem változik jelentősen a terület - írta meg a FruitVeB. Az ASAJA-Almería előrejelzése szerint a szabadföldi és a hajtatott görögdinnye területe 2024-ben 8100, illetve 2500 hektár körül lesz a körzetben.

Almería tágabb körzetében a két fő görögdinnyetermő terület az Almería-síkság és a Níjar-medence. Itt jelenleg a kései paradicsomültetvények és az árak alakulása (a termelők kivárásra játszanak) korlátozza idén a görögdinnye területét, de várhatóan az extra korai és korai átültetéseknél nem lesz változás a területméretben.

A körzetben tevékenykedő gazdák továbbra is a Piel de Sapo és az Amarillo fajtákat részesítik előnyben, és már évek óta folyamatos a Galia és a Cantaloup típusok visszaszorulása. Adoración Blanque, az ASAJA Almería elnöke szerint ennek oka, hogy a különleges dinnyefajták árai az előző szezonokban igen alacsonyak voltak, és ez arra készteti a gazdákat, hogy a hagyományos fajtákat válasszák. Különösen úgy, hogy a termelési költségek Almería környékén is évről-évre növekednek, ezért is érthető, hogy a termelők arra törekszenek, hogy a lehető legjobban “bebiztosítsák” magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?