Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.02. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.02. péntek

agrarszektor.hu
A változóan felhős idő mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra lehet számítani - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.02.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.02.02.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.02.02.) napon.

2024.02.02. péntek: A változóan felhős idő mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra lehet számítani. Keleten, északkeleten helyenként tartósabban párás, felhősebb maradhat az idő, és főként arrafelé néhol vegyes csapadék előfordulhat. Késő délutántól, estétől nyugat felől ismét vastagabb felhőzet érkezik. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, keleten és délnyugaton gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható, a keleti tartósabban felhős részeken ennél hűvösebb marad az idő.
Késő estére -1 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Pénteken előbb a hideg-, majd este már a melegfrontra érzékenyek szervezetét terhelheti meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.02.03 szombat: Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, délnyugaton várható a legkevesebb felhő. Számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik. A délnyugati, illetve az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás. Kora délután 8, 13, északkeleten 6, 7 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Jó idők jöhetnek az állattartókra, de vannak komoly kockázatok

Alapvetően kedvez a hazai állattartásnak az alacsony gabonaár, és az ebből fakadó mérsékelt takarmányköltségek, valamint jó hír az is, hogy az energia ára a 2022-es csúcsokról mára sokat csökkent. A két legfontosabb költségtényező tehát alacsony szinteken mozog, amely jót tesz a termelésnek, ám bizonyos kockázatok miatt mégis óvatosan lehet csak értékelni az elkövetkező hónapok piaci mozgásait. Általános elvárás, hogy növelni kell a béreket, és egyelőre még a felvásárlási árak csökkenése is szóba jöhet. Az egyik kiemelt tényező pedig a még mindig gyengélkedő fogyasztás, amely beárnyékolja a máskülönben kedvezőnek tűnő összképet.

Új őrület terjed Magyarországon: egyre többen ültetnek ilyen gyümölcsöket

Bár a tavalyi évben Magyarországot elkerülte az aszály, a gyümölcsfák még nem heverték ki teljesen a 2022-es nagy szárazságot. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a következő hetek, hónapok időjárása milyen hatással lesz a hazai gyümölcsösökre - mondta el Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak. A szakember beszélt arról is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak, valamint kifejtette, mely gyümölcsök termesztése nehezedett meg jócskán az elmúlt időszakban, és melyek lehetnek a következő időszak váratlan befutói.

Miből fizetik a gazdák a tavaszi munkákat?

Széchenyi Kártya, bankhitel, integrátori partner, végső esetben saját tőke – ezek a szóba jöhető források, amelyből a termelők a most következő tavaszi munkákat finanszírozhatják. Mindegyik konstrukciónak van létjogosultsága és előnye, a napokban ráadásul kiderült, hogy még a piaci kamatokon is lehet faragni. A jelenlegi helyzetben ugyanakkor egyik sem tűnhet igazán jó megoldásnak a gazdák szemében. Az elmúlt évek kudarcai után okkal óvatos szántóföldi növénytermesztők jelenleg leginkább a költségoptimalizálásban, sőt, sokan inkább kemény megszorításban gondolkoznak. Ez érthető stratégia, de később még okozhat problémákat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Covid-szerű sokk söpör végig a magyar iskolákban, munkahelyeken: aki nem készül, sokat veszíthet

A technológiai fejlődés, és a mesterséges intelligencia előretörése miatt óriási változások fognak igen gyorsan végbemenni nem csak a munkaerőpiacon, de az oktatásban is. Azt pedig már évek óta tudni lehet, hogy rengeteg embernek kell majd át-, illetve továbbképeznie magát ahhoz, hogy továbbra is versenyképes legyen a munkaerőpiacon. Az ehhez szükséges alapvető képességeket azonban jó, ha már a felsőoktatásban is elsajátítja magának az ember. Azt persze fontos hangsúlyozni, hogy a mesterséges intelligencia nem mindenható, sőt a terjedésével pontosan a legértékesebb emberi képességek lesznek majd a legkapósabbak. Úgy mint a kritikus gondolkozás, az aktív tanulás vagy éppen a problémamegoldás. A mesterséges intelligencia térnyeréséről, és az ezt követő gyors, de mindenre kiható változásokról Vass Vilmossal, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójával beszélgettünk.

Lerántjuk a leplet Rézi néni ikonikus szakácskönyvéről: így főzött a magyar konyha nagyasszonya

A magyar gasztronómia története igazán szövevényes és eseménydús: az évszázadok során megannyi néppel közösködtünk a Kárpát-medence térségén, sokszor évtizedeken vagy évszázadokon keresztül – mindez nem csak a kultúránkat, hanem az étkezési szokásainkat is erősen formálta. Az 19. század egyik legsikeresebb szakácskönyvírója volt Doletskó Teréz, azaz Rézi néni, aki valódi sztárként robbant be az 1876-os Szegedi szakácskönyvvel.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?