Kilőttek az árak Lengyelországban: már ennyibe kerül egy kiló krumpli

Kilőttek az árak Lengyelországban: már ennyibe kerül egy kiló krumpli

agrarszektor.hu
A lengyel nagybani piacokon továbbra is évtizedes csúcsokat dönt a burgonya ára. Voltak olyan várakozások, hogy januárt követően idén is kialakul egy “februári árvölgy”, ami az előző években - így tavaly is - rendre jellemző szezonális trendként jelentkezett, ám úgy tűnik, idén ez elmarad.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg a burgonya nagybani ára (zsákos áru, 45+ átmérő) sárga fajták esetében az 1,20-1,47 PLN/kg (105-130 Ft/kg), piros fajtáknál 1,33-1,47 PLN/kg (120-130 Ft/kg), míg a fehér fajtáknál 1,60-2,00 PLN/kg (145-180 Ft/kg) közötti tartományban mozog. Ez azt jelenti, hogy éves szinten a sárga burgonyánál 33%-os, a pirosnál 36%-os, a fehérnél pedig 57%-os áremelkedés tapasztalható. A magas árak elsősorban a szűkös kínálat következtében alakultak ki, ami nem csak Lengyelországra jellemző, és ez az importárakban is megmutatkozik. A Belgiumból vagy Hollandiából származó tételek nagykereskedelmi ára 1,80-2,40 PLN/kg (160-215 Ft/kg) között alakul, és nincs is arra vonatkozó kilátás, hogy olcsó külföldi áru árasztaná el a lengyel piacot - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?