Ha így megy tovább, örökre elköszönhetnek a magyarok a banántól

Ha így megy tovább, örökre elköszönhetnek a magyarok a banántól

agrarszektor.hu
Elkezdődött a negyedik globális Banán Világfórum, melynek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római központja ad otthont. A konferencia témái között találjuk a banántermelőket érő számos kihívást, köztük a klímaváltozás hatásait, a magas energia- és műtrágyaárakat, és a fuzáriumgomba ún. trópusi 4-es rasszának (TR4) aggodalomra okot adó terjedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az esemény megnyitóján a FAO főigazgatója Csü Tung-jü a banán jelentőségének számos aspektusára utalt „a banán az egyik legfontosabb gyümölcs a globális kereskedelmet és fogyasztást tekintve - a világszerte termelt több mint 1000 változata sokak számára biztosít alapvető tápanyagokat.” Csü megjegyezte, hogy a banánszektor kiemelten fontos egyes kevésbé fejlett és alacsony jövedelmű ország számára, ahol nem csupán alapvető élelmiszer, de egyúttal hozzájárul a munkahely-teremtéshez és a megélhetéshez. A FAO főigazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy a konferencia lendít a kistermelők helyzetén is, ami továbbra is prioritást élvez - olvasható a FAO közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A banán termesztéséből származó jövedelem elérheti a kistermelők teljes havi jövedelmének háromnegyedét is, 10 milliárd dollár exportjövedelmet generálva évente, melynek java a fejlődő országokban csapódik le. A konferencia célja, hogy utakat találjon a banánszektor fellendítéséhez, ami egyébként számtalan nehézséggel néz szembe, mint a szállítás, energia és a termelési tényezők magas költsége, nem beszélve a műtrágya áráról, továbbá a növényi betegségek - köztük a TR4 fuzáriumgomba - terjedése. Mindezen problémákra adott válaszként a szektornak

lehetőségekké kell változtatni a kihívásokat az egész szektort átfogó partnerségek révén

- tette hozzá a főigazgató.

Egyúttal felszólított az összefogásra a befektetések növeléséért és a fenntarthatóbb termelési megoldások alkalmazásáért. Csü megjegyezte, hogy a magas élelmiszer-infláció csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét, növelve a trópusi gyümölcsök közti piaci verseny. A jobb hozzáférés a piacokhoz érdemi beruházásokkal érhető csak el. A betegségek terjedése komoly aggodalomra ad okot. 2019-ben a TR4 elért számos latin-amerikai országot. A Cavendish variáns, ami az export javát adja, érzékeny a betegségre és - ahogy a FAO főigazgató megjegyezte - a fajtagazdagság fontos a banánkereskedelem fenntartásához.

Mindemellett a kereskedők és a fogyasztók nyitottsága az új fajták iránt továbbra is kihívást jelent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?