Ha így megy tovább, örökre elköszönhetnek a magyarok a banántól

Ha így megy tovább, örökre elköszönhetnek a magyarok a banántól

agrarszektor.hu
Elkezdődött a negyedik globális Banán Világfórum, melynek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római központja ad otthont. A konferencia témái között találjuk a banántermelőket érő számos kihívást, köztük a klímaváltozás hatásait, a magas energia- és műtrágyaárakat, és a fuzáriumgomba ún. trópusi 4-es rasszának (TR4) aggodalomra okot adó terjedését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az esemény megnyitóján a FAO főigazgatója Csü Tung-jü a banán jelentőségének számos aspektusára utalt „a banán az egyik legfontosabb gyümölcs a globális kereskedelmet és fogyasztást tekintve - a világszerte termelt több mint 1000 változata sokak számára biztosít alapvető tápanyagokat.” Csü megjegyezte, hogy a banánszektor kiemelten fontos egyes kevésbé fejlett és alacsony jövedelmű ország számára, ahol nem csupán alapvető élelmiszer, de egyúttal hozzájárul a munkahely-teremtéshez és a megélhetéshez. A FAO főigazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy a konferencia lendít a kistermelők helyzetén is, ami továbbra is prioritást élvez - olvasható a FAO közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A banán termesztéséből származó jövedelem elérheti a kistermelők teljes havi jövedelmének háromnegyedét is, 10 milliárd dollár exportjövedelmet generálva évente, melynek java a fejlődő országokban csapódik le. A konferencia célja, hogy utakat találjon a banánszektor fellendítéséhez, ami egyébként számtalan nehézséggel néz szembe, mint a szállítás, energia és a termelési tényezők magas költsége, nem beszélve a műtrágya áráról, továbbá a növényi betegségek - köztük a TR4 fuzáriumgomba - terjedése. Mindezen problémákra adott válaszként a szektornak

lehetőségekké kell változtatni a kihívásokat az egész szektort átfogó partnerségek révén

- tette hozzá a főigazgató.

Egyúttal felszólított az összefogásra a befektetések növeléséért és a fenntarthatóbb termelési megoldások alkalmazásáért. Csü megjegyezte, hogy a magas élelmiszer-infláció csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét, növelve a trópusi gyümölcsök közti piaci verseny. A jobb hozzáférés a piacokhoz érdemi beruházásokkal érhető csak el. A betegségek terjedése komoly aggodalomra ad okot. 2019-ben a TR4 elért számos latin-amerikai országot. A Cavendish variáns, ami az export javát adja, érzékeny a betegségre és - ahogy a FAO főigazgató megjegyezte - a fajtagazdagság fontos a banánkereskedelem fenntartásához.

Mindemellett a kereskedők és a fogyasztók nyitottsága az új fajták iránt továbbra is kihívást jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?