Újabb fagy jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

Újabb fagy jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció egy kis éjszakai felhőrétegnek köszönhetően. Jelenleg már egy -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni, elsősorban a gyümölcsösökben. Márpedig a különböző eredetű, hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömegek folyamatos mozgásban vannak a légkörben, a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze Magyarországtól, egyes előrejelzési számításokban többször is veszélyesen a közelünkbe, sőt légterünkbe kerülnek. Ami pedig szintén nem jelent jót, hogy jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A elmúlt egy hét során több időjárási front is érintette hazánk térségét. Ezek változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámokat választottak el egymástól. Valahol az országban minden napra jutott csapadék: a legtöbb, 20-30 mm a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen 5 mm alatt maradt a csapadék heti mennyisége. A harminc napos csapadékösszeg hiányt mutat az ország jelentős részén, az Alföld egyes körzeteiben még 10 mm sem hullott az elmúlt egy hónap során. A kilencven napos csapadékösszegben is hiány van az északnyugati országrész kivételével. Ez azonban kissé csalóka, hiszen a novemberi bőséges csapadék miatt a talaj fölső egy méteres rétege már decemberben és országszerte telítődött nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják. Északon és az Alföld északi részén többfelé a talajon még mindig áll a víz. A felszín közeli réteg azonban az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

Jól állnak a vetések többnyire

Mint kiderült, ahol nem volt tartós belvíz, ott az őszi vetések, jó állapotban vannak, sőt, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Érdemes kiemelni, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mivel a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.  Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak. Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén.

A kajszi például a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne forduljon elő. Eddig a nagyobb éjszakai lehűlést elkerültük, a kritikus éjszakákon sok volt fölöttünk a felhő, mely meggátolta a nagyobb kisugárzást. Az elmúlt napokban többször esett, a számított levélnedvesség-tartam főleg az északi és a nyugati országrészben volt magas, ami szintén nem volt túl kedvező: a kedd reggelig tartó három napnak nagyjából a felében volt vizes a levél, ami a gombás megbetegedéseknek igen kedvező, és a folytatásban is több napon várható csapadék, a növényvédelemre nagy figyelmet kell fordítani!

Az elkövetkező napokban is marad a nagyon változékony időjárás. Kezdetben nyugatias áramlással enyhül az idő, majd hétfőtől északnyugati irányból egy légörvény érkezhet, melynek pályája egyelőre meglehetősen bizonytalan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Magyarországot is eléri, hideg levegőt szállítva fölénk. Így a hosszú hétvégi enyhe idő (11-18 fokos maximumok) után hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől, éjszakai fagyokkal. A szombaton érkező front hozhat bővebb csapadékot, de több napon is várható eső, zápor. Összeségében a jövő hét közepéig többnyire 10 mm alatt valószínű a csapadék mennyisége, egyes területek teljesen ki is maradhatnak az esőből

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?