Durva előrejelzés érkezett a földekről: ez nem jön jól a magyar gazdáknak

Durva előrejelzés érkezett a földekről: ez nem jön jól a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten hétfőn főleg északon, kedden pedig keleten fordultak elő akár heves záporok, zivatarok, majd szerdától száraz idő következett sok napsütéssel. A napok során nagy területi változékonyság mellett többnyire 1 és 20 mm közötti csapadék hullott, de a Tiszántúlon helyenként felhőszakadás is előfordult, miközben az ország nagyobb része teljesen szárazon maradt. A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása zajlik. A csapadék erre nem hiányzik: rontja a termés minőségét, megnő a szemnedvesség, a sáros táblákon nem lehet a gépekkel mozogni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

 A 30 napos csapadékösszegben is nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül, a Duna-Tisza közén, délnyugaton és helyenként a Tiszántúlon is 10-30 mm-el kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg északnyugaton és északkeleten 20-70 mm-es csapadéktöbblet figyelhető meg. A fölső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz. A növények nagy területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedvességet, mely még a téli félévben halmozódott föl. Ennek megfelelően az aszályos területek kiterjedése egyre nő, a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van. A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt héten hétfőn még 30 Celsius-fok körül alakult, majd keddre országszerte mintegy 5 fokot csökkent, a hét végre pedig megérkezett az idei harmadik hőhullám - írja a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzésében. 

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az őszi vetések aratása pedig már zajlik. A csapadék viszont erre nem hiányzik, hiszen rontja a termés minőségét, megnő a szemnedvesség, a sáros táblákon nem lehet a gépekkel mozogni. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. A talaj hazánk mintegy felén még elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez, egyre nagyobb a gond viszont a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén. Eddig jellemzően kedvezőnek mutatkoznak az állományok, a fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet. A vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben a kukorica esetében.

Az elkövetkezendő napokban is marad az arató idő, záporok, zivatarok csak elvétve alakulhatnak ki. Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, tartósabban vizes állományok nem várhatók. A hőmérsékletben nagyobb változás nem várható, folytatódik a hőség, a legmelegebb pénteken-szombaton lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?