Durva előrejelzés érkezett a földekről: ez nem jön jól a magyar gazdáknak

Durva előrejelzés érkezett a földekről: ez nem jön jól a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten hétfőn főleg északon, kedden pedig keleten fordultak elő akár heves záporok, zivatarok, majd szerdától száraz idő következett sok napsütéssel. A napok során nagy területi változékonyság mellett többnyire 1 és 20 mm közötti csapadék hullott, de a Tiszántúlon helyenként felhőszakadás is előfordult, miközben az ország nagyobb része teljesen szárazon maradt. A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása zajlik. A csapadék erre nem hiányzik: rontja a termés minőségét, megnő a szemnedvesség, a sáros táblákon nem lehet a gépekkel mozogni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 A 30 napos csapadékösszegben is nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül, a Duna-Tisza közén, délnyugaton és helyenként a Tiszántúlon is 10-30 mm-el kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg északnyugaton és északkeleten 20-70 mm-es csapadéktöbblet figyelhető meg. A fölső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz. A növények nagy területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedvességet, mely még a téli félévben halmozódott föl. Ennek megfelelően az aszályos területek kiterjedése egyre nő, a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van. A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt héten hétfőn még 30 Celsius-fok körül alakult, majd keddre országszerte mintegy 5 fokot csökkent, a hét végre pedig megérkezett az idei harmadik hőhullám - írja a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzésében. 

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az őszi vetések aratása pedig már zajlik. A csapadék viszont erre nem hiányzik, hiszen rontja a termés minőségét, megnő a szemnedvesség, a sáros táblákon nem lehet a gépekkel mozogni. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. A talaj hazánk mintegy felén még elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez, egyre nagyobb a gond viszont a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén. Eddig jellemzően kedvezőnek mutatkoznak az állományok, a fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet. A vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben a kukorica esetében.

Az elkövetkezendő napokban is marad az arató idő, záporok, zivatarok csak elvétve alakulhatnak ki. Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, tartósabban vizes állományok nem várhatók. A hőmérsékletben nagyobb változás nem várható, folytatódik a hőség, a legmelegebb pénteken-szombaton lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?