Sokkoló áremelés: durva, mennyibe kerül a krumpli ezeken a piacokon

Sokkoló áremelés: durva, mennyibe kerül a krumpli ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Március közepén a lengyel nagybani piacokon a burgonya ára egyetlen hét alatt jelentős emelkedést mutatott. A sárga fajták ára átlagosan 13,8%-kal 1,20-1,60 PLN/kg (110-145 Ft/kg) közé, a piros fajták ára pedig 17,3%-kal az 1,30-1,67 PLN/kg (120-155 Ft/kg) sávba emelkedett. A fehér burgonya ára az 1,53-2,00 PLN/kg (140-185 Ft/kg) tartományban maradt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Amint az az alábbi, sárga burgonyára vonatkozó ábrán látható, a jelenlegi átlagár a korábbi évekhez képest új rekordot jelent: a 2023-as árszinthez képest 35%-os emelkedést mutat, az utóbbi 5 év átlagát pedig 73%-kal múlja felül. A kérdés az, hogy ez a mostani emelkedés csak egyszeri (és talán csak átmeneti) korrekció volt-e, vagy ez már egy emelkedő tendencia kezdetének tekinthető? Elég erős érvek szólnak amellett, hogy ez bizony egy trendforduló: a lengyel piacon most is szűkös a kínálat, Nyugat-Európában az árak magasak, ráadásul növekednek a termelési költségek is, ennek hatása pedig várhatóan mind a termőterület alakulásában, mind a jövő évi termésben meg fog mutatkozni - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?