Ömlik ez a zöldség az ukrán piacokra: őrület, mennyiért árulják

Ömlik ez a zöldség az ukrán piacokra: őrület, mennyiért árulják

agrarszektor.hu
Az idei betakarításból származó fejeskáposzta óriási mennyiségben ömlik az ukrán piacokra, viszonylag szerény kereslet mellett. Az elemzések szerint az elmúlt egy évben 80 százalékot esett a káposzta átlagára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EastFruit elemzői szerint folytatódik az ukrán piacokon a korai fejeskáposzta árának csökkenő tendenciája. Ennek elsődleges oka az újtermésű áru kínálatának szezonális növekedése és a termék iránti viszonylag alacsony kereslet - írta meg a FruitVeB. Jelenleg a 2024-es termésből származó káposztát 6 és 10 UAH/kg (0,15-0,25 USD/kg; 55-90 Ft/kg) közötti áron kínálják eladásra, ami átlagosan 20%-kal olcsóbb, mint május végén.

A piaci túlkínálat egyrészt abból adódik, hogy a legtöbb ukrán gazdaság már megkezdte a korai káposzta tömeges szállítását, az értékesítés viszont csak vontatottan halad, mert a nagykereskedők és kiskereskedelmi láncok inkább kis mennyiségben vásárolnak, tekintettel e zöldség viszonylag rövid eltarthatósági idejére. Érdemes megjegyezni, hogy a korai káposzta jelenlegi ára Ukrajnában átlagosan 82%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, de a termelők egyáltalán nem zárják ki, hogy a csökkenő ártrend a jövőben is folytatódni fog.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?