Ömlik ez a zöldség az ukrán piacokra: őrület, mennyiért árulják

Ömlik ez a zöldség az ukrán piacokra: őrület, mennyiért árulják

agrarszektor.hu
Az idei betakarításból származó fejeskáposzta óriási mennyiségben ömlik az ukrán piacokra, viszonylag szerény kereslet mellett. Az elemzések szerint az elmúlt egy évben 80 százalékot esett a káposzta átlagára.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az EastFruit elemzői szerint folytatódik az ukrán piacokon a korai fejeskáposzta árának csökkenő tendenciája. Ennek elsődleges oka az újtermésű áru kínálatának szezonális növekedése és a termék iránti viszonylag alacsony kereslet - írta meg a FruitVeB. Jelenleg a 2024-es termésből származó káposztát 6 és 10 UAH/kg (0,15-0,25 USD/kg; 55-90 Ft/kg) közötti áron kínálják eladásra, ami átlagosan 20%-kal olcsóbb, mint május végén.

A piaci túlkínálat egyrészt abból adódik, hogy a legtöbb ukrán gazdaság már megkezdte a korai káposzta tömeges szállítását, az értékesítés viszont csak vontatottan halad, mert a nagykereskedők és kiskereskedelmi láncok inkább kis mennyiségben vásárolnak, tekintettel e zöldség viszonylag rövid eltarthatósági idejére. Érdemes megjegyezni, hogy a korai káposzta jelenlegi ára Ukrajnában átlagosan 82%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, de a termelők egyáltalán nem zárják ki, hogy a csökkenő ártrend a jövőben is folytatódni fog.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?