Rekordszinten tetőzhet a Rába hétfőn - zajlik a védekezés

Rekordszinten tetőzhet a Rába hétfőn - zajlik a védekezés

MTI
A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn a vízügyesek. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest 30-40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le - mutattak rá. Az esőzés először a kisebb patakokon, a Pinkán, a Strémen és a Lapincson, majd a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

Ezért a védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, azonnal megkezdődött a munka és éjszaka a miskolci vízügyi igazgatóságról érkezett vízügyes szakemberek irányításával biztosítják a megfelelő szint kiépítését - hangsúlyozták.

A katasztrófavédelem segítségével a szakemberek több mint két kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, több mint kétszáz ember vesz részt a munkában. A zsáktöltéshez a lakosság a körmendi Büdös-árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen is csatlakozhat.

A Rába alsóbb szakaszain is magas vízállások várhatók, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hétfő hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkát - áll a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?