Brutálisan száraz, forró hét jön: ezt nehéz lesz elviselni itthon

Brutálisan száraz, forró hét jön: ezt nehéz lesz elviselni itthon

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hónap záporos, zivataros időjárása véget ért, a kalászosok és a repce így már zavartalanul érhet. A nyári növények szinte országszerte alaposan megáztak, többfelé belvíz is kialakult, a meleg és napos idő ezek fejlődésére is jó hatással van. Azonban a hétre várható forróság már nem kedvező, bár addig nagy baj nincs, ameddig van nedveség a talajban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az előző héten szerdáig sokfelé fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és erősen viharos szél is előfordult hazánkban. Csütörtöktől csökkent a csapadékhajlam, és pénteken május közepe óta először fordult elő olyan nap, amikor sehol nem hullott az országban számottevő csapadék. A hét végén szórványosan már ismét előfordultak záporok, zivatarok - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. Az elmúlt tíz nap során hazánk nagyobb részén 20 mm-t meghaladó eső esett, de északnyugaton és északkeleten 80-100 mm is előfordult. Idén május közepétől mintegy egy hónapon át tartott a Medárd-időszak, az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 mm fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 mm-nél is több esett.

10 napos csapadékösszeg 2024. június 16-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. június 16-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. június 15-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. június 15-ig (mm)

Ez jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 mm. A talaj országszerte átnedvesedett, sokfelé teljesen átázott a múlt hét első feléig, többfelé a belvíz okoz gondokat. A hét második felében már sokat szikkadt a talaj fölső rétege. A legtöbb helyen a középső és mélyebb talajréteg is bőven tartalmaz nedvességet, hazánk északi felén sokfelé telített vagy közel telített állapotba került a felső egy méteres réteg. Enyhe aszály a Délkelet-Alföldön csak kisebb körzetekben maradt. A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett hidegfront mögött visszaesett, és a hét első napján a délkeleti országrészbe szorult vissza a meleg. Szerdára, csütörtökre országszerte 17-24 fokig mérséklődtek a csúcsértékek, majd a hét végén ismét melegedés kezdődött.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 16-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 16-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 16-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 16-án (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 16-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 16-án

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce valamint a búza állományok is az érés fenológiai fázisában vannak. Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek: a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoznak. A napraforgó és kukorica állományok igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedésének is kedvez.

Az elmúlt hét első napjaiban főleg északon, északkeleten volt tartósan vizes a növényzet, szerdán viszont délkeleten volt magas a levélnedvesség időtartama. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt, de több napon is többfelé meghaladta a napi öt-tíz órát. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 11. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 11. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)
Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 13. reggel 8 órát megelőző négy napban lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 13. reggel 8 órát megelőző négy napban lágyszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a május végére, június elejére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok zöld tömege már jelentősen csökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növények fejlődése felgyorsult. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb, és immár csapadékosabb idő következménye, azonban a délkeleti országrészben az aszály következménye az átlagosnál kisebb zöld tömeg. A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 470 és 620 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 110-170 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 50-100 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól június 16-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól június 16-ig (foknap)

A folytatásban jobbára száraz és forró időszakra lehet számítani. Csapadék csak a hét végén fordulhat elő elszórt záporok, zivatarok formájában, de területi átlagban számottevő mennyiség nem valószínű. A talaj így intenzíven fog száradni, az alföldi aszály kiterjedése növekedni, intenzitása fokozódni fog. A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV sugárzás. A hőmérséklet csúcsértéke a hét eleji 30 Celsius-fok körüli értékekről péntekig emelkedni fog, 32-39 Celsius-fokig. A hét végén várható a hőség kis mérséklődése, de előre láthatólag a 30 Celsius-fok körüli maximumok a jövő héten is megmaradnak. A hőösszeg növekedése felgyorsul, ezzel együtt az repce és a búza érése is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?