2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Növény

A jégverés a magyar gazda egyik legnagyobb ellensége (x)

Egyre több kárt okoz az extrém időjárás

Egyre több szélsőséges időjárási eseménnyel kell megküzdenie az emberiségnek világszerte, a tendencia pedig jól mutatja, hogy milyen nagy a baj: a statisztikák szerint Európában mintegy 60%-kal növekedtek a károkkal és veszteségekkel járó extrém természeti jelenségek az utóbbi három évtizedben.* A viharok, jégverések, az árvíz és az aszályok a mezőgazdaságot is egyre nagyobb mértékben sújtják, hazánkba pedig a károk nagy részét 2020-ban a jégkárok tették ki.

Minden eddiginél fontosabb tehát az előrelátó védekezés a gazdák számára, a megfelelő növénybiztosítás megkötésével nyugodtabban készülhetnek a mezőgazdasági szezonra. A Generali a hagyományos növénybiztosításai mellett úgynevezett díjtámogatott biztosításokat is kínál Ügyfelei számára – ez azt jelenti, hogy a biztosítási díj meghatározott részét a jogszabályban megnevezett állami szerv a termelő részére visszatéríti. A téríthető kockázatok között természetesen szerepelnek a leggyakrabban jelentkező, potenciálisan komoly károkat okozó jelenségek, így például a jég, vihar, fagy, aszály, árvíz vagy felhőszakadás. A Generali emellett kiegészítő biztosítással is segíti a gazdákat, ami azért jelentős, mert a vonatkozó törvény szerint a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítások önrészei viszonylag magasak. Ezzel a kiegészítő biztosítással viszont csökkenthetők az önrészben rejlő kockázatok, emellett a választható kiegészítő biztosítás tűzkár esetére is védelmet kínál.

Hasznos kiegészítők segítik a gazdákat

A Generalinál elérhető kiegészítő biztosítások mellett szól továbbá, hogy lehetőséget kínálnak hozamemelésre is. Amennyiben a gazda nem tudja pontosan megadni a biztosított növényállomány elmúlt 5 éves hozamait, akkor a Generali az országos vagy megyei átlaghozamon biztosíthatja azokat – később pedig a gazda akár 10, 20, vagy 30%-kal megemelheti a hozamot a szerződésben foglalt terményekre vonatkozóan. A biztosító a mezőgazdasági vagyontárgyak tételes biztosítását is lehetővé teszi, választható kiegészítő szolgáltatásként pedig elérhető a műholdas riasztási csomag is, mellyel a gazda gyorsabban értesítést kaphat, ha hirtelen változás áll be a termőföldje növényi vegetációjában.

A Generali Biztosítónál két kedvezmény közül is választhatnak 2021. március 1. és 2021. április 15. között az új szerződők és azok a régi Ügyfelek, akik ebben az időszakban újítják meg a szerződéseiket.
Az Önrész akcióban a növénybiztosítás választásakor önrész levonása nélkül kerül kifizetésre a jégkár 2021-ben; az Extra előre megadott kármentességi kedvezmény akció keretében pedig a biztosítási díj 30%-át addig nem kell befizetni, amíg a nettó, éves befizetett díjhoz mért kárhányad nem haladja meg ezt a százalékot. A további részletek a Generali weboldalán olvashatók.

 

 

 

 

 

*Forrás: Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testület

(x)

Advertisement


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu