2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Növény

A kínaiak végeznek a magyar paprikával?

Szépen lassan elsorvad a magyar fűszerpaprika-termelés, amennyiben az ágazatban nem változik semmi. Becslések szerint néhány százmillió forintra lenne szükség a fennmaradáshoz, a Fűszerpaprika Terméktanács 16 pontos javaslatcsomagot készített a kormánynak, de választ még nem kaptak.
 
 
Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Németh József, a terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a magyarországi termelés drágább a versenytársakénál, többek között azért, mert itt gázzal szárítják a paprikát, míg másutt általában a napon teszik ezt. A paprikaörlemény ára Magyarországon 30-40 százalékkal van a világpiaci átlag felett. Az elmúlt évben már mintegy 3000 tonna volt a behozott - főként kínai - fűszerpaprika mennyisége, míg a kivitelé alig 1500 tonna.


MTI Fotó: Ujvári Sándor
Összefogással mégis lehetséges?
Sikeresnek tűnik a Kotányi fűszerkereskedelmi cég, a Fűszermalom Kft. és a mórahalmi önkormányzat összefogása, a térségben nemrégiben újjáéledt a fűszerpaprika-termesztés, és az első évben mintegy 50 tonna kiváló minőségű őrleményt állítottak elő a szegedi tájkörzetben betakarított terményből.

A kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen mintegy félszáz család kapcsolódott be a fűszerpaprika-termesztésbe, mintegy 300 tonna nyers árut állítottak elő. Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa szerint az időjárás nyáron kedvező volt, így kiváló minőségű, édes, aromás paprika termett, bár a szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a termésátlagok nem lettek a legkedvezőbbek. Újabb termelők bevonásával jövőre szeretnék legalább megduplázni az előállított őrlemény mennyiségét, néhány éven belül pedig akár két-háromszáz termelő is bekapcsolódhat az együttműködésbe.


MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu