Ömlik az import fűszerpaprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import fűszerpaprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A 2022-es évben az Európai Unió mintegy 397 ezer tonna fűszert importált az unión kívüli országokból. Ezek elsődleges forrása Kína volt, de Vietnám, Indonézia, India és Egyiptom is jelentős exportőrök voltak. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2012-es évhez képest több mint 50 százalékkal nőtt az EU-n kívüli országokból behozott fűszerek mennyisége, különös tekintettel a gyömbérre és a kurkumára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió 2022-ben összességében 397 000 tonna fűszert importál az unión kívüli országokból. A fűszerek elsődleges forrása Kína volt, amely 38%-kal járult hozzá az EU-ba irányuló teljes fűszerimporthoz - derült ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Ennek alapján legtöbbet importált fűszer a gyömbér és a fűszerpaprika volt 122,9 ezer és 109,8 ezer tonnával, amelyeket a bors követett, 62,9 ezer tonnával. A gyömbér 54%-ának és a paprika 72%-ának fő származási országa Kína volt, míg a borsot főként, 56%-ban Vietnamból importálták.

A fűszerpaprika esetében a teljes uniós import mintegy 40%-a Spanyolországba fut be csöves paprika szárítmányként, ahol helyi malmokban őrlik, és kerül forgalomba főként az USA-ban, Németországban és az Egyesült Királyságban. A többi tagállam is hasonlóan jár el a főleg kínai és kis részben perui szárítmányokkal: ezeket őrölve és a kisebb értékű helyi tételekhez keverve európai keverék termékként értékesítik.

A statisztika negyedik helyén a fahéj behozatala állt, amelyből összesen 16,2 ezer tonnát importáltak az EU-ba. Ennek több mint egyharmada, 37%-a is egyetlen országból, Indonéziából származott. A legtöbbet importált fűszerek között szerepelt a kurkuma is, 15,8 ezer tonnával, ennél a behozatal döntő többsége, mintegy 77%-a Indiából származott. Az ánizs és a kapcsolódó fűszerek esetében 13,6 ezer tonnás behozatal történt, és itt Egyiptom (34%) volt a fő beszállító, ahonnan a teljes mennyiség több mint egyharmada, 34%-a érkezett. Az EU-ba szállított köménymag teljes mennyisége 9600 tonnát tett ki, amely elsődlegesen, 72%-ban Indiából származott, ezt követte a koriandermag 9500 tonnával, amelynek az 50%-át Oroszországból hozták be. A szerecsendió behozatala 4400 tonnát tett ki, ezt túlnyomórészt, 72%-ban Indonéziából importáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre több fűszerre van szüksége az EU-nak

A 2012-es évhez képest az Európai Unión kívüli országokból behozott fűszerek súlya több mint felével, 57%-kal nőtt. A gyömbér és a kurkuma behozatala több mint kétszeresére nőtt, előzőnél 149%-os, utóbbinál 142%-os volt a növekedés. Az Eurostat szerint ez a két termék könyvelhette el a legnagyobb növekedést a legtöbbet forgalmazott fűszerek közül. A 2012-ben behozott mennyiséghez képest egyedül a szerecsendió behozatala csökkent, de az is csak 4%-kal.

Mi a helyzet Magyarországon?

Bár Magyarországon a fűszerpaprika termesztésének nagy hagyománya van, az utóbbi évekre a folyamatosan csökkenő termőterület és termésmennyiség volt jellemző. Míg 2021-ben megközelítőleg 15 ezer tonna fűszerpaprikát takarítottak be itthon, tavaly ez már csak 11 ezer tonna fűszerpaprika volt, a termőterület pedig az utóbbi öt évben mintegy megfeleződött, idén mindössze 1000 hektáron termesztették ezt a növényt, amint arról az Agrárszektor korábban beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium lapunknak azt is elmondta, hogy az ország fűszerpaprikából nem önellátó: 2022-ben az itthon megtermett mennyiséghez képest mintegy 30%-nyi, 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát importáltak Magyarországra, a 2023-as adatok alapján pedig csak júniusig 1900 tonna áru érkezett külföldről. A 2015 és 2022 közötti időszakban az import mennyisége enyhén növekvő tendenciát mutatott, de jellemzően 2900 és 3800 tonna között alakult. A legtöbb fűszerpaprikát, 1650 tonnát Spanyolországból importálta Magyarország 2022-ben, ezt követte Kína, ahonnan 830 tonna érkezett, Szlovéniából pedig 330 tonna áru jött be az országba.

De miért keverik a hazait az importtal?

Sok fűszerpaprika csomagolásán az látható, hogy az valójában több országból származó áru összekeverve. Ennek okát illetően az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elárulta, hogy az árra érzékeny fogyasztói kör az importból származó olcsóbb paprikát, illetve az ezek felhasználásával készült keverék termékeket is keresi, a keverés hatására ugyanis fajlagosan csökken a paprika ára. A paprikáknál gyakori a különböző termőhelyekről származó tételek keverése, főleg az eltérő minőségük miatt, éppen ezért külön rendelkezés szerepel a Magyar Élelmiszerkönyvben a termőhelyek jelölésével kapcsolatban. A fűszerpaprika-őrlemények csomagolásán fel kell tüntetni a termőhely(ek)et a főlátómezőben. Amennyiben több termőhelyről származik a felhasznált fűszerpaprika, akkor az adott termőhelyről származó fűszerpaprika mennyiségének csökkenő sorrendjében szükséges feltüntetni a termőhelyeket, egyúttal jelölve az adott termőhelyekről származó fűszerpaprika tömegszázalékban kifejezett mennyiségét is: például Magyarország (70%), Spanyolország (20%), Kína (10%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?