2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Növény

A klímaváltozás is sokaknak termelhet profitot

Miközben a gazdáknak világszerte fel kell készülniük a globális felmelegedés kihívásaira, a klímaváltozás bizonyos vonatkozásai ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Sőt, egyes terményeknél akár növekedhetnek is a hozamok.
 
 

Az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott a globális felmelegedés miatt kialakuló extrém hőmérsékletek negatív hatásaival, nem derítették fel ugyanakkor, milyen pozitív hozadéka lehet az üvegházhatású gázok, így a széndioxid mennyiségnövekedésének. A NASA most pótolta a hiányt azzal, hogy felmérte, hogyan változnak a terményhozamok, ha a 2000-ben mért mennyiségnél átlagosan kétszer több széndioxid található a levegőben.

A Goddard Institute for Space Studies (GISS) munkatársai a felmérés során az egységnyi vízre jutó termés nagyságát vetették össze, hogy felderítsék, hogy hat a növények vízigényére a felmelegedés, és a szén-dioxid tartalom növekedésének kombinációja. A Farming UK által ismertetett eredmények szerint a klímaváltozás hatása nem teljes mértékben negatív, sőt, egyes termények esetében hozamnövekedésre is számíthatnak a gazdák.


A légkör szén-dioxid tartalmának megkétszereződése befolyásolja a növények vízháztartását és a terméshozamát. Ami a részleteket illeti, a változások fő elszenvedője a kukorica lesz. A kutatás szerint a locsolt kukoricaföldeken 15, a pusztán esőre támaszkodó területeken 8 százalékkal esik vissza a hozam, ha megkétszereződik a levegő szén-dioxid tartalma.

A búza viszont egyértelmű nyertesként kerül ki a klímaváltozásból; a magasabb, mérsékeltebb időjárású területeken, így az Egyesült Államokban és Európában a hozamok átlagosan 10 százalékkal emelkedhetnek, de az aszályosabb régiókban, így Afrikában és Indiában is 8 százalékkal több búzát takaríthatnak be a gazdák, köszönhetően annak, hogy a termények vízháztartása akár 50 százalékkal is javulhat.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu