Aggasztó hírek érkeztek: veszélybe kerülhet az uniós paradicsomtermelés?

Aggasztó hírek érkeztek: veszélybe kerülhet az uniós paradicsomtermelés?

agrarszektor.hu
Kiemelten foglalkozik az Európai Bizottság a paradicsomtermelés jövőjével és piacával. Az EU legfrissebb mezőgazdasági piaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss (étkezési) paradicsom termelése 2031-ig évente 0,4 százalékkal fog csökkenni, de a feldolgozásra szánt paradicsom termelése várhatóan stabil marad. A jelentés emellett kitért arra is, hogy az unióban várhatóan mind jutó friss, mind pedig a feldolgozott paradicsomnál stabil marad az egy főre jutó fogyasztása stabil marad.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legutóbbi statisztikái alapján 2020-ban a világon 5 051 983 hektáron 186,821 millió tonna paradicsomot termeltek, elérve a 37,1 tonna/hektár termésátlagot. A világ első számú termelője Kína 64,768 millió tonnával, azaz a világ össztermelésének 34,67%-át termeli - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. 2020-ban 1 107 485 hektáron termeltek paradicsomom, hektáronként 58,5 tonna terméshozammal. Kínát India követte, 812 000 hektáron 20,573 millió tonna paradicsomot termelt. A harmadik helyen Törökország állt, ahol 181 879 hektáron 13,204 millió tonna paradicsomot termeltek, 72,6 t/ha hozammal. A negyedik helyen az Egyesült Államok állt 12,227 millió tonna termeléssel, 110 439 hektáron, 110,7 t/ha hozammal.

Az EU össztermelése paradicsomból 16,5 millió tonna, amelyet 233 290 hektáron termelnek meg. A termésátlag 78,1 tonna/hektár. Európában a legnagyobb termelők az olaszok, akik világviszonylatban a hatodik legnagyobb paradicsomtermelő ország. 2020-ban ez 99 780 hektáron, 6 247 910 tonna paradicsom össztermést eredményezett. Ebből csaknem mintegy 5,1 millió tonna feldolgozóipari felhasználásra került. A termésátlag 62,6 t/ha volt. A spanyol termelés kissé visszaesett az elmúlt évekhez képest. Európában a második, világviszonylatban a nyolcadik legnagyobb paradicsomtermelő ország. 2020-ban Spanyolország 55 470 hektáron termesztett 4 312 900 tonna paradicsomot 77,8 t/ha-os termésátlaggal. A spanyol termelés fele frisspiaci, fele feldolgozóipari felhasználásra kerül.

Mi várható az EU paradicsomtermelésében a következő időszakban?

Az EU legfrissebb mezőgazdasági piaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss (étkezési) paradicsom termelése 2031-ig évente -0,4%-kal csökken. A paradicsomtermelés csökkenését elsősorban a spanyolországi téli termelés erőteljes visszaesése, valamint a kisebb volumenű, de magasabb hozzáadott értékkel rendelkező kisméretű paradicsomra való áttérés okozza. A spanyol termelők a marokkói erős verseny miatt télen más, jövedelmezőbb termékek termelésére állnak át. Emellett a feldolgozásra szánt paradicsom termelése várhatóan stabilan 10,4 millió tonna körül marad. A jelentés érdekessége, hogy a termelés a nagy koncentrációjú termékek, például a paradicsompüré, helyett a kevésbé koncentrált és magasabb hozzáadott értékű termékek, például a paradicsomkonzervek, a paradicsomszószok és a biotermékek felé mozdul el.

2031-re a friss gyümölcsök és zöldségek uniós fogyasztása várhatóan növekedni fog, amit a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend elfogadásának előnyeivel kapcsolatos növekvő fogyasztói tudatosság, valamint a fogyasztásuk előmozdítására irányuló állami kezdeményezések ösztönöznek. Az egyes ágazatok és az uniós országok között azonban jelentős különbségek vannak. Az EU-ban az egy főre jutó friss paradicsomfogyasztás várhatóan stabil marad (15 kg), mivel a kisméretű paradicsom fogyasztásának növekedése csökkenti az egy főre jutó fogyasztást, míg a paradicsom "nassolására" irányuló trend várhatóan növeli a keresletet. Eközben a feldolgozott paradicsom uniós fogyasztása várhatóan stabil marad (18 kg). A feldolgozott élelmiszerek iránti növekvő kereslet ellenére a felhasznált feldolgozott paradicsom mennyisége nem változik. Ez többek között annak köszönhető, hogy a feldolgozott termékekben csökken a nyers paradicsom koncentrációja, ami többek között a más zöldségekkel való vegyítésnek köszönhető.

2031-re az EU friss paradicsom exportja várhatóan 390 ezer tonnában fog stabilizálódni (-1,8% évente). Oroszország, amely korábban az EU legnagyobb exportpiaca volt, és amely még mindig tiltja az EU-ból származó zöldség- és gyümölcsimportot, egyre inkább önellátó. Az új piacokra irányuló exportlehetőségek pedig továbbra is korlátozottak a növényegészségügyi korlátozások és a szomszédos országok által támasztott fokozott verseny miatt. 2031-ig az EU friss paradicsom-behozatala tovább növekedhet (+2,7% évente). A friss paradicsom esetében a legnagyobb mennyiség jelenleg Marokkóból származik, de várhatóan a Törökországból és Tunéziából származó behozatal aránya erőteljesen növekedni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?