2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Növény

Átlépték a 6 millió hektáros napraforgóterületet - Ez már a végső határ?

Tavaly már 6,1 millió hektárosa volt Ukrajnában a napraforgó termőterülete, a termelés nyereségessége viszont 2015 óta rohamosan csökken, gyakorlatilag a felére esett. Ebben szerepe van az újonnan bevezetett exportvámoknak is, de az agronómiai okok is lényegesek - sorolja az USDA az ukrán adatokra támaszkodva.
 
 

A szója termőterülete a 2015. évi, 2 millió hektáros csúcs után tavaly 1,7 millió hektárra csökkent, a repcéjé azóta csaknem megduplázódott - köszönhetően az enyhébb teleknek -, és átlépte az 1 millió hektárt, miközben a napraforgóé folyamatos bővüléssel 6,1 hektárra duzzadt. Mindeközben a gabonafélék vetésterülete nagyjából állandó, 14,7 millió hektár. Az összes szántóterület mintegy 27 millió hektárt tesz ki zöldségfélékkel együtt. De így is az olajosmagvúak foglalják el a teljes szántóterület egyharmadát.

Ez azt jelenti, hogy csak a legszélesebb termékpalettával dolgozó gazdaságokban tud háromévente olajosmagvú növény kerülni egy adott táblába - ami növényegészségügyi szempontból a minimum  -, ám egy kizárólag főnövényekkel foglalkozó gazdaságban

akár két egymást követő évben is fehérpenészre érzékeny növény foglalhatja el ugyanazt a területet.

A kórokozó csak extra ráfordítással tartható kordában. Az ukránok is érzékelik a termelési költségek növekedésén, hogy a végső határaikhoz értek.

A naparforgótermés 2018-ban bő 14 millió tonnát ért el, 16 százalékkal bővült az előző évi eredményhez képest. Szójából 4,5 millió tonnát takarítottak be, ez 14 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest. A repcetermés 25 százalékos növekeddésel 2,7 millió tonnával új csúcsot ért el. Az olajütők kapacitása maximálisan 20 millió tonna, ezen belül szóját 4,9 millió mennyiségben, repcét 3 millió tonna mennyiségben képesek fogadni. A profi feldolgozóipar azonban csak 16,2 millió tonna terménnyel boldogul, ezt lényegében a napraforgóolaj gyártására fordítják, míg a másik két olajosmag döntően feldolgozás nélkül hagyja el az országot.

A telített piac miatt kialkult nyomott árak és a növelvő termelési költségek azonban az ukránokat is gondolkóda ejtették.  Az idei naparforgótermést 14,3 millió tonnára várják,

mivel sem a vetésterületben, sem az átlaghozamban nem várható jelentős elmozdulás már.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu