Az idén újra rekordot dönt a napraforgó?

agrarszektor.hu
Továbbra is élénk a kereslet a folyamatosan növekvő vetésterületű napraforgó iránt, attól függetlenül, hogy tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a növény betakarított mennyisége. Idén Magyarországon az elmúlt évekhez hasonló vetésterületre lehet számítani, de akár újabb rekordok is születhetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt évekhez hasonló vetésterület várható idén a napraforgóban, és amennyiben kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, valamint kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén, akkor újabb rekordok is születhetnek. Már most vannak ugyanis olyan hibridek a piacon, amelyek 5 tonnát is képesek produkálni hektáronként nagyüzemi körülmények között - írja prognózisában a Syngenta. 

Az elmúlt négy év eredményes volt Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából. 2014-ben 1,56, 2015-ben pedig 1,53 millió tonnát takarítottak be a gazdák. A 2016-os év a szektor történetének kiugró eredményét hozta, mivel az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekordnak számított. Világviszonylatban 2016-ban a betakarított átlagtermés 1,7 tonna volt hektáronként.

2017-ben Magyarországon 658 ezer hektáron termesztettek napraforgót,

a terület több mint felén, 55 százalékán pedig Syngenta hibrideket vetettek. A tavaly realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye volt Magyarországon, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt - közölte a Syngenta.

2017-ben a Fekete-tengeri régió maradt a világ napraforgó termelésének központja. A világelső Ukrajnában 23,24 millió tonna termett, 2,92 millió tonnával kevesebb, mint 2016-ban. Oroszország 10,3 millió tonnát realizált, viszont egy hektárról mindössze 1,53 tonnát takarítottak be. Argentínában ugyanakkor nőtt a termőterület, így a dél-amerikai országban 12 százalékkal többet, 3,8 millió tonnát takaríthattak be. Kína, a negyedik legnagyobb napraforgó termelő szintén javított eredményein, és a 3 millió tonnás termés 7 százalékkal volt több az előző évinél. A prognózisok szerint idén mintegy 49 millió tonnás lesz a világ napraforgó termelése.

A hazai vetésterület egyre nagyobb részét teszi ki a magasolajsavas napraforgó, amely 2017-ben a termőterület valamivel több, mint 15 százalékát foglalta el. Termesztése extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, de a gazdálkodóknak arra ügyelniük kell, hogy a vetésnél, a betakarításnál, a szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a keveredést a hagyományos napraforgóval.

A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek pedig egészségesebbek a pálmaolajhoz képest.

Az elmúlt időszakban erős érdekek mozdultak meg a pálmaolaj kitiltása érdekében az Európai Unióból. A pálmaolajat az afrikai olajpálma gyümölcséből készítik emberi fogyasztásra is. Egyebek mellett Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is termesztik, a legnagyobb exportőr pedig Indonézia és Malajzia.

Az Európai Unióban szavazásra vár, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. Az előrejelzések szerint ezután az élelmiszeripari felhasználás betiltása következhet, amely a napraforgó piaci pozícióit is erősítheti.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?