2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

Az idén újra rekordot dönt a napraforgó?

Továbbra is élénk a kereslet a folyamatosan növekvő vetésterületű napraforgó iránt, attól függetlenül, hogy tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a növény betakarított mennyisége. Idén Magyarországon az elmúlt évekhez hasonló vetésterületre lehet számítani, de akár újabb rekordok is születhetnek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt évekhez hasonló vetésterület várható idén a napraforgóban, és amennyiben kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, valamint kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén, akkor újabb rekordok is születhetnek. Már most vannak ugyanis olyan hibridek a piacon, amelyek 5 tonnát is képesek produkálni hektáronként nagyüzemi körülmények között - írja prognózisában a Syngenta. 

Az elmúlt négy év eredményes volt Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából. 2014-ben 1,56, 2015-ben pedig 1,53 millió tonnát takarítottak be a gazdák. A 2016-os év a szektor történetének kiugró eredményét hozta, mivel az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekordnak számított. Világviszonylatban 2016-ban a betakarított átlagtermés 1,7 tonna volt hektáronként.

2017-ben Magyarországon 658 ezer hektáron termesztettek napraforgót,

a terület több mint felén, 55 százalékán pedig Syngenta hibrideket vetettek. A tavaly realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye volt Magyarországon, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt - közölte a Syngenta.

2017-ben a Fekete-tengeri régió maradt a világ napraforgó termelésének központja. A világelső Ukrajnában 23,24 millió tonna termett, 2,92 millió tonnával kevesebb, mint 2016-ban. Oroszország 10,3 millió tonnát realizált, viszont egy hektárról mindössze 1,53 tonnát takarítottak be. Argentínában ugyanakkor nőtt a termőterület, így a dél-amerikai országban 12 százalékkal többet, 3,8 millió tonnát takaríthattak be. Kína, a negyedik legnagyobb napraforgó termelő szintén javított eredményein, és a 3 millió tonnás termés 7 százalékkal volt több az előző évinél. A prognózisok szerint idén mintegy 49 millió tonnás lesz a világ napraforgó termelése.

A hazai vetésterület egyre nagyobb részét teszi ki a magasolajsavas napraforgó, amely 2017-ben a termőterület valamivel több, mint 15 százalékát foglalta el. Termesztése extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, de a gazdálkodóknak arra ügyelniük kell, hogy a vetésnél, a betakarításnál, a szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a keveredést a hagyományos napraforgóval.

A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek pedig egészségesebbek a pálmaolajhoz képest.

Az elmúlt időszakban erős érdekek mozdultak meg a pálmaolaj kitiltása érdekében az Európai Unióból. A pálmaolajat az afrikai olajpálma gyümölcséből készítik emberi fogyasztásra is. Egyebek mellett Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is termesztik, a legnagyobb exportőr pedig Indonézia és Malajzia.

Az Európai Unióban szavazásra vár, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. Az előrejelzések szerint ezután az élelmiszeripari felhasználás betiltása következhet, amely a napraforgó piaci pozícióit is erősítheti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu