2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Hírek - Növény

Bajban a mezőgazdasági beruházások: a kiutat a lízing jelentheti

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt. Egy jól működő Uniós, illetve magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba azonban csökkenthette volna a visszaesést, ennek létrejötte pedig a most kezdődő kilábalási időszakban is óriási lökést adhat a szektornak.
 
 

Tavalyi év második felében a válság hatására drámaian visszaesett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága, versenyképességük helyreállítása érdekében az idén egyre többen kezdenének fejlesztésbe. Ehhez elengedhetetlen a támogatási rendszerek hazai szabályozásának újragondolása, kiegészítése, és ezáltal a kis- és középvállalkozások számára a növekedéshez nélkülözhetetlen pótlólagos források biztosítása.

Az ágazatban a beruházási kedvet az elérhető támogatások határozzák meg, a beruházási döntéseknél az elérhető támogatás sok esetben megelőzi a gazdasági szempontokat. Ez azt eredményezi, hogy elérhető támogatások és az ezeket kiegészítő finanszírozási lehetőségek híján a gazdaságilag racionális beruházások megvalósulása időben csúszik, a gépkereskedőknél megnövekszik a készletfinanszírozás költsége, és ezáltal nő a vevőknek kínált végső ár is.

„Nemzetgazdasági szinten termelő beruházások nélkül nincs kilábalás a válságból. Ezt a mindenki számára kedvezőtlen hektikus állapotot úgy lehetne feloldani, ha a 2013-ig meghirdetésre kerülő mezőgazdasági géptámogatások esetén a 2010. január elseje után megkezdett beruházásokkal is lehetne pályázni.” - mondta Magyary Péter, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi zRt. finanszírozási igazgatója.

„Az EU támogatott gép-beruházások lízing finanszírozását évek óta diszkriminálja a hazai szabályozás, így ezeket a beruházásokat egyelőre csak magasabb kockázat mellett, és ezért drágább, magasabb önerő és pótlólagos fedezetek bevonását igénylő hitellel lehet megfinanszírozni.” – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

A KITE és a Lízingszövetség konkrét javaslatokat fogalmazott meg a mezőgazdasági területen dolgozó kis és középvállalkozások versenyképességének fokozására:
- a lízingcégnek közvetlenül utalt támogatás összege eleve önerőként szolgálhat, növelve a finanszírozás biztonságát, ezáltal több kkv számára lehetővé téve a beruházást
- versenyképessé kell tenni a forint alapú finanszírozást, ami nagyobb támogatás intenzitással, az euró javára fennálló kamatkülönbözetet ellensúlyozó kamattámogatással érhető el
- csökkenteni kell a mezőgazdasági gépberuházások nagyfokú hullámzását, a 2013-ig meghirdetésre kerülő programokban lehetővé kell tenni, hogy a 2010.01.01 után akár pénzügyi lízing formában megkezdett beruházásokkal is lehessen pályázni.
- A 2009 év végi pályázatok során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendelete alapján a lízingcég számláját is elfogadták a támogatás folyósításának alapját képező szállítói számlaként, ami lehetővé tette a lízing esetében is az egyösszegű támogatás folyósítását, ezt az eljárást célszerű alkalmazni minden későbbi kiírásnál.


A magyar mezőgazdasági kkv-k beruházásainak közel felét lízingcégek finanszírozzák, mivel itt van meg az a speciális szakértelem, ami a mezőgazdasági gépek másodlagos piaci likviditásának biztosításával lehetővé teszi az alapvetően eszköz alapú finanszírozás megvalósítását, így egyszerűbb és olcsóbb forrást jelent a mezőgazdasági beruházásokhoz.

A vállalkozások részéről is megvan az igény, hogy ilyen típusú finanszírozást használjanak. A Lízingszövetség által 2010 márciusában készített reprezentatív kutatás alapján ugyanis míg a kis és közepes vállalkozások tavaly közel azonos arányban vettek igénybe beruházási hitelt és eszközlízinget, 2010-ben másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

„A mezőgazdaság finanszírozásának megoldása érdekében a Lízingszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy az összes futó agrártámogatási programba beemeljék a lízinget, mint korlátozás nélkül használható finanszírozási formát. Addig ugyanis ezek a vállalkozások versenyhátrányban lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a kieső kkv beruházások a reálgazdaság egészére is kedvezőtlenül hatnak.” – tette hozzá az elnök.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu