Csúnyán pórul járhat, aki így szerzi be a növényeket otthonra: nagy bukta lehet a vége

Csúnyán pórul járhat, aki így szerzi be a növényeket otthonra: nagy bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
Könnyen pórul járhatnak azok, akik színes katalógusokból rendelt növényekkel szeretnék szebbé tenni a környezetüket. Bár az online áruházak a dísznövény-kereskedelemben is egyre szélesebb körben válnak elérhetővé, a vásárlóknak ugyanakkor azzal a kockázattal is számolniuk kell, hogy a rendelt áru korántsem lesz olyan szép és egészséges, mint amilyen a webáruház hirdetésében szerepelt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ráfizethet, aki a kényelmet helyezve előtérbe próbálja meg beszerezni az otthonát, kertjét ékesítő növényeket. Bár az interneten gombamód szaporodnak a kertészeti webáruházak, az online növényvásárlásnak számos kockázata van. Bármelyik vásárló szembesülhet ugyanis azzal, hogy a rendelt áru nem olyan szép és egészséges, mint amilyen az internetes hirdetésben volt - írja a Magyar Nemzet. Ennek oka rá­adásul nem csak a kereskedő hanyagsága lehet, az érzékeny dísznövények könnyen megsérülhetnek a szállítás során is. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint az online kereskedelemben ezért elsősorban a nyugalmi időszakban lombtalan növények forgalmazása az elterjedtebb.

Egy palánta vagy egynyári növény postai szállítása jóval nehézkesebb, ráadásul nagy a kockázata annak, hogy az út során az áru komolyabb sérülést szenved. A díszkertészeti webáruházak esetében egyébként is nagyon vegyes a kép, sokféle minőséggel találkozhat az ember. Szerencsés esetben gond nélkül megérkezik az áru és a növények minőségével sincs probléma, előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem azt kapja a vevő, amit elképzelt.

A szakember szerint nem árt óvatosnak lenni, ezért azt javasolja, hogy csak bevált és kipróbált helyen - egy árudában vagy magánál a termelőnél - vásároljunk dísznövényt. A vásárlásnak még mindig megvan a maga rítusa, sokan szeretik élőben, a helyszínen kiválasztani a dísznövényeket. Az árudák forgalma ezért nem csökkent az elmúlt időszakban - hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet elnöke. Véleménye szerint azokba a barkácsáruházakban is bizalommal válogathatnak a vevők, amelyeknek külön árudai részlegük van, ott viszonylag nagy forgalom mellett jó minőséget lehet kapni.

Nem ilyen rózsás a helyzet ugyanakkor az üzletláncok és diszkontok esetében. Bár a legtöbb hazánkban is jelen lévő multinál kapható valamilyen dísznövény, az áruházak belső tereiben kínált növények állapota gyakran hagy némi kívánnivalót maga után. A szakember szerint ennek oka, hogy a beltéren árusított dísznövények mesterséges megvilágítás mellett, zárt térben vannak, ami előrevetíti azt is, hogy gyorsan tönkremennek majd. Ráadásul ahhoz, hogy egy dolgozó a legszebb állapotban tartsa a növényt, szükség van szakismeretre. Az üzletláncokban jellemzően az árufeltöltő végzi a növények ápolását is, míg a kertészeti árudákban szakképzett személyzet gondoskodik a növényekről. A növényeladás is egy szakma, egy kertészeti árudában dolgozó kertész kollégák külön felkészítést kapnak arra, miként kell ezeket az árukat fogadni, kezelni, ápolni, illetve a díszítő értéküket a legmagasabb szinten tartani addig, amíg a vevő meg nem vásárolja azt - emelte ki. Nem véletlen tehát, hogy az áruházláncokban gyakran külön pulton különösen olcsón lehet megvásárolni a rosszabb állapotban lévő növényeket. Ezek megvételét a szakember akkor sem ajánlja a fogyasztóknak, ha nagy árkedvezménnyel kínálják a boltokban. Lehet, hogy még élőnek tűnnek, ám nagy valószínűséggel már elindultak a tönkremenetel útján, és már nem fognak magukhoz térni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?