Cukorrépaárak: még egy rossz évet nem viselnek el a termelők

agrarszektor.hu
A gyárbezárások hatása még nem érződik, de hamarosan fog - biztatják a cukorgyártók a termelőket, pontosan érezve, hogy kezd már náluk elszakadni a cérna. Igaz, hogy nehéz a cukorrépa-termelésből kiszállni, de ha folyamatosan veszteséges a kultúra, akkor felhagynak vele, és soha többé nem térnek vissza hozzá. A kérdés, hogy a cukorkvóták végével milyen gyorsan alakul ki az új piaci egyensúly, és ezt ki bírja kivárni. Cikkünk apropóját Olaf Zinke (agrarheute.com) írása adta.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A londoni határidős piac számai szerint az idei szezon cukorrépaárai csak kis mértékben haladják meg az előző évi, nagyon alacsony szintet, dacára annak, hogy a cukkorrépa termelése számottevően csökken. Az Európai Bizottság május elején tette közzé első termésbecslését az elvetett területek és a várható időjárás alapján. Szakmai szervezetek ezt a becslést máris túlzónak tartják, különösen Franciaország és Németország tekintetében. A Bizottság úgy látja, a tavalyi gyenge árak idén 4 százalékos termőterület-csökkenéshez vezettek Európában, azaz 100 ezer hektárral kisebb a kultúra elvetett területe. Viszont a tavalyi aszályos évhez képest az idei jobbnak igérkezik, ami a hektáronkénti hozamokat akár 9 százalékkal is megemelheti. Vagyis összességében nemhogy kevesebb, hanem több cukorrépa lesz a piacon, mint tavaly volt.

Az előrejelzést még módosíthatja az, hogy a németek és a franciák is kevesebb ténylegesen elvetett területről tudnak, valamint a hosszú tenyészidő folyamán is érhetik még a termelőket meglepetések. A tavalyit alulmúló össztermésre mégis nagyon kicsi az esély. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába zártak be 5 nagy cukorgyárat is, a maradék termőterület még mindig túl nagy ahhoz, hogy a termelők elégedettek lehessenek az árral. Ez azért szomorú, mert sokáig úgy tűnt, hogy véget ér a szűk esztendő, és a kvóták 2017. évi felszámolása óta most talán konszolidálódhat a piac. Úgy látszik, ilyen gyorsan azért ez nem megy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság becslése szerint idén a közösség 18,3 millió tonna cukorrépát állíthat elő, ami csekély 0,7 millió tonnával haladja meg az aszályos 2018. év eredményét. Ez azt jelenti, hogy ismét átlépjük az európai igényt, ami 18,1 millió tonna. A fogyasztás a Bizottság szerint csökkenhet is 0,5 millió tonnával. A stabil exportnak köszönhetően a cukorkészletek változatlanok lehetnek. Végeredményben alacsony szinten maradnak az árak. Ez 2020-ra további termelők kedvét veszi el a cukorrépa-termesztéstől, holott a kultúra gépparkja ilyenkor tétlenül amortizálódik.

 

A londoni hatridős piac augusztusi jegyzése mindössze 290 euróra teszi egy tonna fehércukor értékét. A betakarítás utáni első jegyzési időpontban (december) pillanatnyilag 304 eurón áll a termék ára. Vannak kötések már a jövő évi szezon végére is, itt az ületemberek a 339 eurós tonnánkénti árra "fogadnak", ami jelentős emelkedés, mégis lesznek, akiknek nem fedezi a költségeit. A mi térségünkben nem lehet annyi cukorrépát termelni, mint egy átlagos évjáratban Északnyugat-Európában, így nem valószínű, hogy a mennyiséggel kompenzálni tudjuk az alacsony árakat.

Maguk a cukorgyárak is veszteségesen termelnek, ezért kényszerült gyárbezárásokra a Südzucker. A hatalmas konszern úgy döntött, akkor is  leszereli két franciaországi üzemét, ha azt az ottani termelők mindenképpen a saját kezükbe akarják venni. Pedig azok 30 millió eurót kínáltak a két gyáregységért.

Nem azért fejezzük be a gyártást, hogy a kapacitásainkat átengedjük a konkurenciának, hanem azért, hogy csökkentsük az európai cukorkínálatot"

- magyarázta Dr. Wolfgang Heer, a Südzucker vezérigazgatója. Franciaország egyébként is túltelített cukorból, itt kétszer többet gyártanak belőle,  mint amennyi a felhasználás - tette hozzá. Egy biztos: ha a gyárak életben akarnak maradni, akkor életben kell tartaniuk a termelőiket is. Magyarország cukorhiányos terület, itt hiba lenne bezárni egyetlen megmaradt gyáregységünket. Emlékezzünk rá: a tejpiacnak bő két év kellett hozzá, hogy helyre rázódjon a kvótakivezetésből, ami szinte egybeesett az orosz embargóval, vagyis dupla sokk érte a piaci szereplőket. Csak azzal tudjuk biztatni a cukorrépa-termelőket, hogy talán most is így lesz, és két év alatt új egyensúly áll be, magasabb árakkal, de már kevesebb termelővel. Kérdés az, hogy ki marad most talpon?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?