Drágult a műtrágya, de vették, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A NAIK AKI összegzése szerint idén az első három hónapban meglódultak a termelői ráfordítások, de ehhez meg is volt a gazdáknál a fedezet. Ismét növénytermesztőnek volt jobb lenni, hiszen 15 százalékkal drágultak a gabonafélék. Az állattartók ennek sajnos csak az árnyoldalát látták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági termelői árak szintje összességében 8 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 5,5 százalékkal emelkedett 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 13,3 százalékkal volt magasabb,mint 2018 első három hónapjában.

A gabonafélék termelői ára 14,5 százalékkal nőtt, míg az ipari növényeké 1,2 százalékkal csökkent, ezen belül az olajnövények ára 1,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2018 első három hónapjában. A zöldségek termelői ára közel másfélszerese lett, a burgonyáé pedig majdnem a duplájára nőtt. A takarmányfélék 9,6 százalékkal drágultak 2018 azonos időszakához mérten, ami a tavalyi szárazság rovására írható. Sajnos az élő állatok és állati termékek ára ezt nemhogy nem követte, hanem még 1,2 százalékkal alacsonyabb is volt, mint 2018-ban. Ismét a növénytermesztőknek alakultak jobban a dolgok.

A NAIK AKI 2019. első negyedévének műtrágyaforgalmát vizsgálva arra jutott, hogy habár azok 10,9 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt, mégis 15 százalékkal többet tudtak értékesíteni belőlük 2019 első három hónapjában.

A gazdák vásárlási kedve annyival nőtt, amennyivel a tavalyi bevételeik is gyarapodtak a gabonafélék értékesítésével.

A forgalmazók 595 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére  Pedig eközben az energia ára is 3,6 százalékkal, a növényvédő szerek ára pedig 2,9 százalékkal emelkedett 2018 első negyedévéhez mérten.

Az egykomponensű nitrogénműtrágyából 17 százalékkal (74 ezer tonnával), összetett műtrágyából 7 százalékkal (5 ezer tonnával) vettek többet a termelők, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 36 százalékkal nőtt, ezer tonnával több fogyott belőle, ellenben az egykomponensű foszforműtrágya-eladás közel felére esett: az egy évvel korábbi 646 tonnával szemben kevesebb mint 400 tonnát értékesítettek. (A káliumnak fontos szerepe van a növény szénhidrát-forgalmában és aszálytűrésében. A megugrott érdeklődésnek talán szintén köze van a tavalyi szárazsághoz - agrárszektor.hu.)

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2019 első negyedévében. A teljes műtrágyaforgalom 47 százalékát, az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 54 százalékát a MAS tette ki: 281 ezer tonnát adtak el belőle. A második legnépszerűbb termék, az ammónium-nitrát (33 ezer tonna) a teljes műtrágya-értékesítés 6 százalékát fedte le a tárgyidőszakban. A 18-20,5 százalék hatóanyag-tartalmú szuperfoszfát iránti kereslet 295 tonna volt, az egy évvel korábbi mennyiség kevesebb mint fele. A kálium-klorid-eladás 4 ezer tonna volt, ezer tonnával kevesebb, mint egy évvel korábban. 

Az összetett műtrágyák közül 2019-ben alegnépszerűbb az NPK15-15-15-ös készítmény volt, 10,3 ezer tonnás mennyisége az összetett műtrágyák értékesítésének 15 százalékát tette ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?