Drasztikus változás: tilos 30 hektárnál nagyobb táblákban művelni a növényt

agrarszektor.hu
Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cseh agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től a cseh gazdák egyazon növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az egész cseh mezőgazdaságra jellemző az erőteljes koncentráció: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és övék a tehénállomány 70 százaléka is. Az Eurostat adatai szerint pedig egész Európában Csehországban találjuk a legnagyobb átlagos birtokméretet. A témáról az alábbi cikkben részletesen írtunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, most a csehek megelégelték a nagygazdaságok 50-100 hektáros, egybeművelt, azonos kultúrával bevetett tábláit. Ennek oka pedig az, hogy 2018-ban extrém szárazság sújtotta a mezőgazdaságot, és az idei év sem hozott sok csapadékot. Az aszály hatásai pedig annál nagyobbak voltak, minél nagyobb területet fedett le azonos növényállomány. Ahogy Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a sajtóközleményben fogalmazott:

Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Ha a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években. Sőt, az éghajlat a jövőben is kedvezőtlen marad."

Az új előírás szerint 2021-től egy egybefüggő kultúra legfeljebb 30 hektáros táblában termeszthető. Ennél nagyobb parcellák esetén a területet meg kell osztani, közöttük egy legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövény-sávot hagyva.  Például egy 50 hektáros búzatábla közepén egy ilyen széles sávban lucernavetés lehet.

A változás az összes mezőgazdasági földterületet és mintegy háromezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül egymillió hektár összterületű területet művelnek. A szabályok betartása a földalapú támogatások és vidékfejlesztési kifizetésének feltétele is lesz. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03