2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Növény

Durva faggyal tarolja le a hidegfront az országot: kemény lehűlés jön

A szerdán és csütörtökön érkező átmeneti felmelegedés után kemény lehűlés tarolja le az országot hétvégén. A hidegfront hatására vasárnap hajnalban -5 fokos fagy is lehet.
 
 

A hét közepére érkező felmelegedés után hétvégére visszatér a hűvös őszi idő, melyet egy erős hidegfront hoz majd magával - írja az Időkép. Szerdán ennek hidegfrontnak az előoldalán erősödik meg a délnyugati szél, ami csütörtökön többfelé viharossá fokozódik. Csütörtök délután a front csapadékrendszere már megérkezik az északi, északnyugati tájakra, de napközben még sokfelé elérjük, sőt pár fokkal meg is haladjuk a 20 fokot. A frontal érkező eső zöme péntekre virradó éjszaka vonul át felettünk, napközben még délen, délnyugaton lesz szükség az esernyőkre. Nagyobb, 15-20 millimétert elérő csapadékmennyiség péntek éjfélig a délnyugati tájakon hullhat. Így érkezik a hideg levegő észak, északnyugat felől az Időkép animációján:

Az északnyugatira átváltó, több helyen megélénkülő széllel már hűvösebb levegő áramlik be: a szerdai maximumokhoz képest kb. 6-10 fokkal lesz hidegebb az idő. A napot is kevesebbet láthatjuk, az északi tájakon lehetnek hosszabb napos időszakok.

A hétvége időjárása

Nemzeti ünnepünkre visszatér a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. Hűvös lesz a levegő, 10-16 fokig emelkedik a hőmérséklet, ráadásul az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért északnyugati szél is rontani fogja hőérzetünket. Vasárnap is napos időre készülhetünk és a maximum hőmérséklet is a szombatihoz hasonló tartományban fog mozogni. Az keletire, északkeletire forduló szél azonban veszít erejéből, csak néhol lehetnek élénk lökések. A hűvös nappalokat hideg, több helyen fagyos éjszakák előzik majd meg. Vasárnap hajnalban a fagyzugos helyeken -5 fokig is lehűlhet a levegő. Emellett pára-, ködfoltokra is számítani kell.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó