2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Növény

EB: több mint félmilliárd eurónyi agrártámogatást kell visszafizetni

Kilenc tagállamnak összesen 578,5 millió eurónyi szabálytalanul felhasznált uniós agrártámogatást kell visszafizetni a mai napon hozott bizottsági határozat értelmében. Ezt a pénzt azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert felhasználása során nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem voltak megfelelőek a mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére szolgáló eljárások.
 
 

Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a következőket fűzte a bizottsági határozathoz: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az agrártámogatások ellenőrzése a lehető legjobb legyen, hiszen ezáltal garantálható az adófizetők pénzének szabályszerű felhasználása.”

A mostani határozat értelmében Bulgáriának, Ciprusnak, a Cseh Köztársaságnak, Dániának, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Görögországnak, Hollandiának, Írországnak, Lengyelországnak, Litvániának, Magyarországnak, Németországnak, Olaszországnak, Portugáliának, Romániának, Spanyolországnak, Svédországnak és Szlovéniának kell visszatérítenie támogatási összegeket.

A legnagyobb összeget, több mint 300 millió eurót Görögországnak kell visszafizetnie az uniós kasszába. Az indokok között szerepel a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR-FIR) elégtelensége, a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó hiányos helyszíni ellenőrzések, de az előírt határidőkön túl teljesített dohányszállítás is.

Hazánknak az intervenciós kukoricához kapcsolódó technikai, pénzügyi és egyéb költségek helytelen könyvelése miatt 3 millió eurót visszatérít a Bizottság, azonban 2 ezer eurót vissza kell fizetnünk az árfolyamkülönbségek miatt bekövetkezett túlzott visszatérítés összegének behajtása miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu