2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Ebbe a bizniszbe most megéri belevágni: hamar egy vagyont kaszálhatsz vele

Sok, kisebb hazai gombatermelő is megszenvedte a koronavírus-járványt, de a most beinduló agrártámogatásoknak köszönhetően hatalmas lehetőség van ebben az ágazatban. A gombatermesztés jó befektetés lehet, amelyre most extra pénz is járhat, ráadásul családi farmokon is megéri kipróbálni.
 
 

Ki gondolná, hogy Magyarországon több mint 100 éves hagyománya van a gombatermesztésnek?! Budafokon és Nagytétényben már a 19. század végén nevelték a csiperkét. Párhuzamosan, ahogy a szőlészek és borászok is kezdtek kijárni Franciaországba, ugyanúgy, francia mintára honosították meg itthon a gombatermesztést is. Az is tény, hogy a második világháborúig Magyarország az egyik legjelentősebb gombatermesztő ország volt a világon, ezt a szerepet azonban a háború után elveszítette. 2005. után megtorpant a hazai termesztőknél a lendület, és 8-12 éves hanyatlás következett - mondta Mutsy Árpád, a Magyar Gombatermesztők Egyesületének vezetője a HelloVidéknek. A szakember szerint talán az utóbbi években érezhető egy kis pezsdülés, de a koronavírus-járvány nem tett jót az ágazatnak. Főként azok a kisebb termelők jártak rosszul, akik helyi piacokra vagy a vendéglátóipari szektorba termeltek, sokan fel is adták. Egy biztos, jelenleg 100 alatt van a nem hobbiszinten gombatermesztéssel foglalkozók száma. Mindössze néhány nagyobb vállalkozás igyekszik fenntartani a fejlődést – tette hozzá Mutsy Árpád, aki az elnöki poszt mellett az egyik legnagyobb hazai gombafarm, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa is.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Több ok miatt is érdemes gombát fogyasztani

A gomba superfood kategóriába tartozó, rendkívül egészséges élelmiszer, tele C-, B- és D- vitaminnal. Koleszterin- és gluténmentes, az összes esszenciális aminosavakkal rendelkezik, alacsony energiatartalmú, viszont rostban annál gazdagabb. Ezek a remek tulajdonságok nemcsak a csiperkére, hanem a laskára, a shiitake-ra és egyéb más termesztett gombákra is igazak. A termesztett gombák nagy előnye a vadon termő gombákkal szemben, hogy egész évben elérhetőek, nem csak szezonálisan. Télen-nyáron közel ugyanazon az áron tudjuk beszerezni, másrészt ugyanazon feltételek között termeszthetőek. Hasonló minőségben, szermaradvány-mentesen juthat hozzá a vásárló. A gombának – hangsúlyozta még Mutsy Árpád – a vegetáriánus, a vegán és a fenntartható élelmezésben is nagy jelentősége van. A jövőben viszont, a fenntartható gazdálkodás szempontjainak az előretörésével is egyre nőhet a szerepe. A szakemberek szerint a húsfogyasztás hosszú távon jelentősen csökkenni fog, egyes becslések szerint akár 30-40 százalékkal is. Ezzel párhuzamosan a gomba, mint az egyik legminőségibb tápanyagforrás, a jövőben még jobban felértékelődhet. Hiszen míg 1 kg gabona előállításához 8-15 ezer liter vízre van szükség, addig 1 kg gombának elég 5-8 liter víz. A gomba vízlábnyoma a legalacsonyabb az összes élelmiszer között. Ráadásul, tette hozzá Mutsy Árpád, a termesztett gombák gyakran még vegyszermentesebbek is, mint a vadon gyűjtött társaik, amelyek a környezeti ártalmaknak is ki lehetnek téve.

A gombatermesztés jó befektetés – amelyre most extra pénz is járhat

Mutsy Árpád úgy látja, hogy a másfél évtizedes hanyatlás után most végre újra fellendülhet a hazai gombatermesztés, ezzel együtt mindenkit arra biztat, merjenek fejleszteni és akár belevágni: A közeljövőben olyan pályázati lehetőségek nyílnak meg, amelyekből rentábilis és modern gombafarmokat lehet építeni. A jó minőségű gombakomposzt rendelkezésre áll, van két jelentős gombakomposzt üzem is Magyarországon. Most először akár 1 milliárd forintnyi összegű, vissza nem térintendő támogatást is lehet igényelni gombafarmokra. Természetesen jelentős önerő vagy bankhitel is kell hozzá.

Elsőre meglepő lehet a milliárdos támogatási összeg, azonban korszerű gombatermesztés kiépítése nem olcsó mulatság - magyarázza a szakember. Zárt körülmények között, klimatizált termesztőhelyiségekben, automatizált hűtés-fűtés, párásítás, állandó széndioxidszint mérés mellett zajlik a termesztés. Korszerű gombafarm komoly beruházást igényel, bekerülési költsége 500-600 millió forintra is rúghat. Ezzel párhuzamosan azonban, a gomba intenzitásának köszönhetően, viszonylagosan hamar megtérülhet a befektetés: Egy négyzetméter termesztőfelületről, az 5-6 hetes termesztési forgónak köszönhetően az évente történő 8 -10-szeres betelepítés során 250-300 kg csiperkegomba szedhető le – tudatta a szakember. 

Azt lehet látni, hogy szerte Európában és Amerikában nagyon intenzív beruházások zajlanak ebben az ágazatban, még akkor is, ha a gombatermesztés amúgy sok kézi munkaerőt igényel. Vidéken - Mutsy Árpád szerint - komoly munkalehetőséget biztosíthatna egy-egy nagyobb gombafarm megépülése, hiszen egy-egy családi farm 20-30 főnek adhat munkalehetőséget. Másrészt egy modern módon megépített gombafarm akár 30 évig, kevés karbantartással, nagyon kicsi fenntartási költséggel, életképes vállalkozás tud maradni és garantált megélhetést tud biztosítani a befektető számára.

A Covid miatt újra reneszánszát éli a hobbitermesztés is

A csiperke vagy a laskagomba termesztéséhez nem kell más, mint néhány gombazsák és némi szakértelem. Ha piciben, hobbiként, a családjának akar valaki gombát előállítani, akkor például a laska tekintetében elég akár egy vízakna, de kerti sufniban is remekül lehet termeszteni. De akár egzotikus és különleges gombák széles választékát is megtermelhetjük otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott alapanyag, amelyből a gombák kifejlődhetnek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu